Музика

„Съкровени гласове 2“ на Соня Йончева – с участието на световни артисти в София и в Женева

Виторио Григоло, Роландо Вийязон, Пьотр Бечала и Джойс Ди Донато са звездите на втория софийски сезон

„Съкровени гласове 2“ на Соня Йончева – с участието на световни артисти в София и в Женева

По средата на очертаващия се като изключително успешен първи сезон на „Съкровени гласове“, и след като вдигна на крака Зала „България“ с концерта си „Прераждане“ заедно с Фестивалния оркестър „Изкуството на барока“ с концертмайстор Зефира Вълова, световната ни оперна прима Соня Йончева обяви действително сензационни участници във втория сезон на новаторската си инициатива в София. Нещо повече – сезонът вече ще има и свой втори дом – престижната Зала „Виктория“ в Женева, където ще могат да се чуят представяните най-напред у нас концерти. Идеята за това подсказали двете ѝ деца, с молбата си част от своите активности на сцена Соня да пренесе там, където те учат.

Оперните хроники надали познават подобно пренасяне на идеи от България към една високо развита в музикално отношение държава, вместо обратното (още след концерта с Исмаел Жорди и Рубен Агире „Испански страсти“, от родината на сарсуелата вече са постъпили няколко заявки за представянето му на различни фестивали там!) Соня скромно подмина този факт, докато оповестяваше многото идеи, които е планирала да осъществи у нас до края на този музикален сезон.

Хронологично, най-напред софийската публика ще се наслади на потвърденото ѝ участие в „Бохеми“ от Джакомо Пучини на 29 февруари в Софийската опера. Изпълнението е в годината, когато светът отбелязва 100 г. от кончината на гениалния италиански композитор. По същия повод, и за да уважи отбелязването на 70 години на Държавна опера Пловдив, Соня ще участва в концертно изпълнение на „Тоска“ на Античния театър на 4 юни. Спектакъла ще дирижира съпругът ѝ, Доминго Хиндоян.

През лятото оперната прима ще гостува и в две заглавия на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна. За 6 август в програмата е включен спектакъл на „Бохеми“ с нейно участие с диригент Кръстин Настев, а на 10 август тя ще се превъплъти в титулната партия в „Манон Леско“ от Пучини с диригент Найден Тодоров и с участието на известния драматичен арменски тенор Арсен Согхомонян, съобщава за „КН инфо“ директорът на Държавна опера Варна Даниела Димова.

На 4 декември 2024 г. Соня Йончева ще се завърне в София за поредното си участие в „Съкровени гласове“ с представяния с огромен успех по целия свят песенен рецитал “Ad una stella” в съпровод на пиано. Програмата този път е от „по-шармантен период от историята на музиката“, изтъква тя. Първият участник в новия, втори сезон ще е дългогодишният партньор на Соня на различни сцени, сред които и Арена ди Верона, известният италиански тенор Виторио Григоло, който ще пее за първи път у нас на 25 октомври 2024 г. „Той е мой много близък приятел“, казва за него отличното сопрано.

Също с премиерно представяне пред родната публика, на 19 март 2025 г. ще гостува друг прочут тенор, чест партньор на Соня по най-престижните световни сцени, роденият в Полша Пьотр Бечала. За разлика от него, изкуството на мексиканеца Роландо Вийязон вече е познато на родните меломани от гостуването му по покана на Софийската филхармония и Найден Тодоров през май т. г.  В „Съкровени гласове“ той ще се изяви на 2 април 2025, този път в съпровод на пиано. Виязон с готовност приел поканата, като много скъп колега на великолепната ни изпълнителка, с думите: „За теб бих дошъл на края на света!“

Вторият сезон на цикъла от звездни имена е предвидено да завърши триумфално на 25 май 2025 г. с премиерно участие у нас и на феноменалното, прочуто по цял свят с модерните си проекти и с майсторските си класове американско мецосопрано Джойс Ди Донато. Соня Йончева сподели първите си впечатления от нея когато, като студентка, зад кулисите на Женевската опера с партитура в ръце с внимание е следила колоратурите на Ди Донато в „Милосърдието на Тит“ от Моцарт с амбицията да ги повтори самата тя у дома.

Готов е трейлърът към документалния филм, който подготвя компанията на Соня „SY11“ за състоялата се мащабна оперна гала пред храма „Александър Невски“ през лятото на 2021 г. с нейно и на прочутия оперен тенор Пласидо Доминго участие. Събитието, с оркестъра на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров привлече близо 7-хилядна публика.

Ръководството на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ присъди на голямата оперна изпълнителка почетната титла Доктор хонорис кауза на академията в родния ѝ град. Отличието бе обявено на тържествена церемония в Епископската базилика на Пловдив „за изключителния принос на българската прима към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността й в полза на обществото, защита правата на децата и младите хора“. Присъстваха министърът на културата Кръстьо Кръстев, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Костадин Димитров и зам.-кметът по култура към Община Пловдив Пламен Панов.

"Моята кауза като артист и като гражданин на България, и на света е да дам на първо място вдъхновение на младите хора, които идват след мен. Като артист имам платформа "Моята сцена" по целия свят и целя да обединявам хората, да им дам една добра енергия, да си тръгнат от моя спектакъл с едно добро чувство и най- вече да се завърнат отново в театрите и операта, защото моето мото е, че културата е нашето бъдеще и на нашите деца" – това са думи на Соня Йончева, произнесени по време на церемонията, цитирани от БНР

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
04.12.2023 г. 18:54
Посетено:
793
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38162-sakroveni-glasove-2-na-sonya-yoncheva-s-uchastieto-na-svetovni-artisti-v-sofiya-i-v-zheneva