Музика

"Зимна приказка” - концерт от поредицата „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

На 3 декември настъпващата зима ще насърчи млади таланти от НУИ „Добри Христов“ да зарадват малки и големи с програма от любими музикални произведения

"Зимна приказка” - концерт от поредицата „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

На 3 декември, неделя, от 11 часа във Фестивалния и конгресен център настъпващата зима ще насърчи млади таланти от НУИ „Добри Христов“ да зарадват малки и големи с програма от любими музикални произведения.

Красотата на зимата дава вдъхновение за декемврийския концерт от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертът ще бъде на 3 декември от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Концертът-спектакъл „Зимна приказка“ е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с обичаната от децата на морския град Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”. Госпожа Виола ще е водеща на спектакъла. Първи на сцената ще излязат музикантите от Младежкия симфоничен оркестър на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“- Варна, под палката на маестро Страцимир Павлов.

Разнообразната програма на този концерт-спектакъл ще представят талантливи солисти и участници в музикалните и танцови състави на Национално училище по изкуствата “Добри Христов”: Камерен оркестър с младия диригент Стефан Славчев, Народен оркестър с ръководител Симеон Симеонов, Детски фолклорен ансамбъл с ръководители Иванка Друмева и Недко Царев, балетни и фолклорни танцови състави с ученици от първи до дванадесети клас.

“Ще разкажем на варненските деца и техните родители една зимна приказка с музика, вдъхновена от прелестта на зимните дни и коледните празници - споделя Румяна Петрова. - Ще прозвучат музикални пиеси, които винаги свързваме с белия сезон. В програмата сме включили класически шедьоври от Вивалди, Бетовен и Щраус, коледни поп и джаз стандарти (It’s beginning to look a lot like Christmas, Thank God it’s Christmas) и коледни песни от цял свят. Ще видим и любими характерни танци от балета „Лешникотрошачката“ на Чайковски, превърнали се в емблема на зимните празници. Ще има и звънки коледни песни от българския музикален фолклор („Стани Нине Господине“, „Вила мома дор три венци“), традиционната „Копаница“ за акордеонен ансамбъл и „Шопски танц“ в изпълнение на ансамбъл за български танци.”

Децата от публиката, които седнат на музикалните килимчета на сцената, отново ще участват активно в сценичното действие, защото Госпожа Виола е подготвила за тях музикални игри. А празничната атмосфера ще даде настроение на всички - участници и гости - за подготовката на прекрасните коледни и новогодишни празници.

Началото на концерта е от 11 часа на 3 декември.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безплатен.

Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс.

 

https://varnasummerfest.org 
https://www.facebook.com/vnsummerfest

 

Снимки Росен Донев

Снимките са от концерта “Варненско лято за деца” на 26.11.2023

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
01.12.2023 г. 11:29
Етикети:
Посетено:
263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38138-zimna-prikazka-kontsert-ot-poreditsata-varnensko-lyato-za-detsa-ot-obrazovatelniya-modul-na-mmf-varnensko-lyato