Музика

"Неаполитански напеви" - концерт на Камерен оркестър на Държавна опера Русе, диригент Лука Гаета

21 ноември, 19 часа, Зала „Европа“ на Доходно здание - Русе

"Неаполитански напеви" - концерт на Камерен оркестър на Държавна опера Русе, диригент Лука Гаета

◊ ПОКАНА

На 21 ноември, вторник, от 19 часа в зала „Европа“ на Доходното здание Държавна опера - Русе кани ценителите на интересен и вълнуващ концерт с Неаполитански канцонети под надслов „НЕАПОЛИТАНСКИ НАПЕВИ“!

Известната италианска оперна певица Аннализа Д’Агосто ще представи пред русенската публика оригинална концертна програма с популярни и по-рядко изпълнявани неаполитански песни под съпровода на камерен инструментален ансамбъл от състава на Оркестъра на Държавна опера - Русе. С красотата на неаполитанския език, със самобитната поезия, вплетена в стиховете на песните, звученето на характерните мелодии ще пренесат публиката в света на тази част от Италия, към която политат мислите и желанията на чувствителните хора от цял свят. Изключителната възможност да се чуе дълбоко чувствената интерпретация на Аннализа на русенска сцена заслужава вниманието на русенската публика – на тези, които вече са вкусили аромата на неаполитанския край, но и на тези, които след този концерт ще пожелаят да посетят Неапол и на всяка цена няма да пропуснат да сторят това. Аранжиментите са дело на младия италиански диригент Лука Гаета, фатално влюбен в неаполитанската мелодика, който ще застане на диригентския пулт.

“Концертът с неаполитански песни, музиката на моята родина, ще бъде пътуване във времето!

От първите популярни напеви, чути по алеите на Неапол и нотирани от Котрау през XIX век, от оперните арии на неаполитанската школа на XVIII век до най-романтичните и известни песни на XX век! Неаполитанската музика има много важна история, която също е повлияла значително на оперни композитори като Белини, Росини, Доницети, Меркаданте и много други.

Лука Гаета майсторски аранжира песните, зачитайки традицията, но и с много иновации. Той ще дирижира с искрящата си неаполитанска енергия!

С този концерт искам да разпространя неаполитанската култура и да гарантирам, че тя ще достигне до възможно най-много хора, защото това е отлична музика. Неаполитанската песен брилянтно улеснява гласа и е наслада за душата. Текстовете са поезия, а любовта е в основата им!

Надявам се един ден да мога да се върна отново в Русе, за да предам на вашата топла публика цялото си изкуство и емоциите, които бликат от музиката. Българите са прекрасен народ, много близки до италианците по начин на изразяване, а аз много обичам вашата кухня и вашите традиции. Всеки път, връщайки се у дома, съм изпълнена с чудеса и богатства  в душата си!” - довери известната италианска оперна певица  Аннализа д’Агосто, която след дебюта си на Русенска сцена в операта “Турандот” като Лиу, ще стопли сърцата на ценителите на Вечното изкуство в Русе с Концерт от Неаполитански канцонети!

 “С огромна радост приех поканата на Русенската опера да дам живот на концерт посветен на неаполитанската песен!

Това творчество представлява огромно богатство, от което може да се черпи: от репертоара на XVI век, до селските песни в неаполитански стил Виланела, от песента на XIX век, до великите класици на XIX и XX - век - Меркаданте, Доницети, Тости, Д‘Анунцио!

В моята артистична кариера като цигулар и диригент, винаги съм се посвещавал на създаването на оригинални аранжименти за различни инструментални ансамбли, по-специално посветени на неаполитанската песен, която предлага множество композиционни идеи!

Вокалните умения на сопраното, интерпретатор на моите аранжименти Аннализа Д‘Агосто, с която имам дългогодишно приятелство, са уникален дар за представянето на този репертоар!

Според мен смесването на различни култури представлява опорната точка за конструктивно сравнение между народите!

Затова благодаря на Русенския музикален театър и неговия директор Пламен Бейков за тази инициатива! Очаквам с нетърпение срещата си с Русенската публика и колегите от водещия музикален институт в България!” - Това на свой ред сподели маестро Лука Гаета, който ще дирижира концерта “Неаполитански напеви” в зала “Европа” на Доходното здание на 21 ноември от 19 часа.

Оркестрациите също са на маестро Лука Гаета.

Участват още Михаил Михайлов – тенор, Петър Костов – тенор, Пламен Бейков – модератор и Камерен оркестър на Държавна опера Русе.

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
20.11.2023 г. 13:42
Етикети:
концертДържавна опера Русе
"Неаполитански напеви"
диригент Лука Гаета
Аннализа Д’Агосто
Посетено:
309
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38059-neapolitanski-napevi-kontsert-na-kameren-orkestar-na-darzhavna-opera-ruse-dirigent-luka-gaeta