Музика

Фреди Де Томазо се представя с „Под звездите на Наполи“ за първи път в София

Новата звезда сред световните тенори гостува у нас по покана на Соня Йончева

Фреди Де Томазо се представя с „Под звездите на Наполи“ за първи път в София

Нашумелият по цял свят тенор Фреди Де Томазо пя миналия уикенд във Виена редом до прочутото сопрано Анна Нетребко. Тази събота, 18 ноември, в Зала „България“ от 19:30 ч. София за първи път ще чуе изпълнителя с феноменален глас и талант в традицията на великите италиански тенори. Нерядко наричан „новият Павароти“, благодарение на Соня Йончева и нейната фантастична идея за сезона „Съкровени гласове“, Де Томазо ще е вторият световен изпълнител, който ще се представи пред българската публика с рецитала „Под звездите на Наполи“ в съпровод на пиано от голямата френска пианистка, диригентка и вокален педагог Одри Сен-Жил.  

Фреди Де Томазо получава широко признание на таланта си още с дебютите си, които предизвикват възторжените заглавия на критиката, както и с хитовете му в класациите. Британско-италианският тенор се прочува „за една нощ“ през декември 2021 г., когато влиза във второ действие на „Тоска“ като Каварадоси в постановката в Кралската опера Ковънт Гардън, за да замени заболелия и изпаднал в невъзможност да довърши спектакъла негов колега. По този начин, на 28 години той става най-младият тенор и първият британец от 1963 г. насам, който изпълнява знаковата партия на тази емблематична сцена. По този повод пресата обявява единодушно раждането на нова звезда на световния оперен небосклон!

Възпитаник на Кралската музикална академия, а през 2019 г. – и на оперното студио на Баварската Щатсопер в Мюнхен, Де Томазо изгрява на оперната сцена като Касио в „Отело в Ковънт Гардън и като Исмаел в „Набуко в Холандската национална опера. Открива сезон 2020/2021 на Виенската Щатсопер в ролята на Пинкертон в нова постановка на „Мадам Бътерфлай“ докато е само на 27 г.

Ексклузивен изпълнител на „Decca Classics“ и първият тенор, подписал договор с издателя от 2007 г. насам, с дебютния си албум „PassioneДе Томазо заема първо място в класациите за класическа музика и печели наградата на BBC Music за най-добър дебют. През юни 2022 г. вторият му албум, „Il Tenoreотново го изстрелва до номер 1 в класациите още при излизането му, а изпълнението на „Nessun Dormaдостига над един милион стрийминга.

Сред най-новите успехи на Фреди Де Томазо са важни дебюти в роли в Миланската Скала като Маурицио в постановката на Дейвид Маквикар на „Адриана Лекуврьор“, Рикардо („Бал с маски“) на фестивала във Вербие, завръщането му в Баварската Щатсопер с концерта "Next Generation Talent".

В концерти и рецитали изпълнява „Реквием“ на Верди в Театро Реджо Парма и на фестивала във Вербие; с Манхаймската филхармония пее със Соня Йончева, с която си партнира и в концерта на открито "Опера за всички" в Мюнхен; с Лиза Давидсен на Великденския фестивал в Залцбург; изнася самостоятелни рецитали в Чехия, в Мюнхен и София.

Французойката Одри Сен-Жил партнира на най-престижни сцени и академии в целия свят, сред които Виенската опера, Ковънт Гардън, операта на Лос Анджелис редом с Пласидо Доминго и Джеймс Конлон. Като пианист редовно акомпанира концертните изяви на съпруга си, баритона Кристофър Малтман.

Програмата на рецитала „Под звездите на Наполи“ ще предложи композиции от 13 автори, сред които Винченцо Белини (Fenesta che lucive), Франческо Паоло Тости (Marechiare), Едуардо Ди Капуа (O, sole mio), Салваторе Кардило (Core ‘ngrato).

Билети за концерта на Фреди Де Томазо: https://www.eventim.bg/bg/bileti/fredi-de-tomazo-sofiya-bulgaria-hall-613547/event.html 

_________________

Изображения: SY11 Events
Личен Фейсбук на Фреди Де Томазо

 

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
16.11.2023 г. 15:24
Посетено:
1170
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38045-fredi-de-tomazo-se-predstavya-s-pod-zvezdite-na-napoli-za-parvi-pat-v-sofiya