Музика

“Joni Mitchell "Legacy / Джони Мичъл – Наследство” - почит към музикалното наследство на Джони Мичъл

Концерт на 16 ноември от 18 ч. в в Градската художествена галерия на Варна. Вход свободен!

“Joni Mitchell "Legacy / Джони Мичъл – Наследство”  - почит към музикалното наследство на Джони Мичъл

◊ ПОКАНА

“Joni Mitchell Legacy / Джони Мичъл – Наследство” е проектът на певицата Даниела Белчева, който кани почитателите на легендарната дама в Градската художествена галерия на Варна този четвъртък от 18:00 часа.

Вдъхновяващото въздействие на една от емблемите на съвременната джаз и поп музика - живата легенда Джони Мичъл, е в центъра на проекта “Joni Mitchell Legacy / Джони Мичъл – Наследство”. Идеята е на певицата Даниела Белчева, която е последовател на изтънчения стил на Мичъл като автор и изпълнител. Заедно с нея на сцената на Градската художествена галерия - Варна на 16 ноември ще бъдат Васил Спасов - пиано, Джанер Каптан - контрабас, и Димитър Семов - барабани.

“С този концерт ние ще празнуваме 80-годишнината на Джони Мичъл - споделя Даниела Белчева. Искаме да споделим с повече приятели на музиката нашата почит към творчеството на канадската певица, която промени много в света на музиката. Избрали сме да изпълним знакови нейни парчета като „Big Yellow Taxi”, “Case of You”,”Hejira”, “Woodstock” и др. Защо Джони Мичъл има толкова голямо значение за нас и за мен лично? - Заради философските текстове, неконвенционалните композиции и нетрадиционното вокално фразиране. Тя е вдъхновяващ образец на голям артист, за когото водещ мотив остава честността в изкуството.”

Кои са музикантите в проекта: Дани Белчева е вокалист и автор на песни, разпознаваеми със своя лиричен и интимен стил. Васил Спасов е пианист, композитор, аранжор за Биг Бенд на БНР, лидер и участник в множество музикални проекти. Джанер Каптан е контрабасист, роден в България, израснал в Истанбул, където е работил активно в сферата на джаза.

Димитър Семов е барабанист и перкусионист, съмишленик и участник в различни  проекти, предимно  джаз и съвременна музика.

Джони Мичъл е призната за най-влиятелната жена-творец в музикалната индустрия на XX век, носител е на 10 награди „Грами“, едната от които за цялостен принос. Наследството й се състои от 19 самостоятелни студийни албума, а нейният легендарен „Blue” е сред 100-те най-продавани албуми в света и досега.

В средата на кариерата си Джони премества фокуса си от фолк блуса и компанията на именити творци като Джеймс Тейлър, Ленард Коен, Боб Дилън към джаза и работи  с едни от  най-ярките имена на световната джаз сцена – Хърби Хенкок, Чарлс Мингъс, Джако Пасториъс, Уейн Шортър, Пат Матини, Питър Ърскин, Тони Уилямс, Стенли Кларк и др. 

През годините музиката на Джони е припозната и изпълнявана от артисти като Принс, Мадона, Бьорк, Сийл, Нора Джоунс, Джон Майер и др.  Джони Мичъл оставя наследство от 19 самостоятелни студийни албума и над 200 оригинални музикални записа. 20 години след пълното си  оттегляне от музикалния бизнес поради несъгласие с еволюцията в музикалната индустрия и наложените естетически норми, Джони се завръща на сцената за серия концерти на живо, които имат огромен успех - знак за непреходността на нейното влияние.

Събитието е част от Есенния салон на изкуствата, който се организира от Дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Вход свободен!

...........................

https://www.facebook.com/events/346080674597667

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
14.11.2023 г. 11:56
Етикети:
проектВарнаЕсенен салон на изкустватаГрадска художествена галерияконцерт
Даниела Белчева
Джони Мичъл – Наследство”
“Joni Mitchell Legacy
Посетено:
264
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38027-joni-mitchell-legacy-dzhoni-michal-nasledstvo-pochit-kam-muzikalnoto-nasledstvo-na-dzhoni-michal