Музика

"Сефарад в сърцето на България" - част от музикалния проект на Мара Аранда „Географии на диаспората"

Концерт на 11 ноември от 18:30 ч. в Залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

"Сефарад в сърцето на България" - част от музикалния проект на Мара Аранда „Географии на диаспората"

◊ ПОКАНА

Институт Сервантес - София представя концерта „Сефарад в сърцето на България“, в рамките на културните събития, организирани по случай испанското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Артистката и музиколожка Мара Аранда, придружена от петима специалисти по средновековна музика от Испания, ще изпълни произведения от устната традиция, оцелели в сефарадската общност в България. Концертът ще се проведе в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в събота, 11 ноември от 18:30 ч. Възползвайки се от посещението си в България, Мара Аранда ще запише част от своя репертоар, за промотирането на тази нова творба.

„Сефарад в сърцето на България“ е част от музикалния проект на Мара Аранда „Географии на диаспората“, съставен от четири други заглавия, които отговарят на целта за събиране на сефарадската устна музикална традиция на Балканите и Средиземноморския басейн: „Сефарад в сърцето на Мароко“ (2017); „Сефарад в сърцето на Турция“ (2019); „Сефарад в сърцето на Гърция“ (2023) и „Сефарад в сърцето на Босна и Херцеговина“ (предстои обявяване).

Първите два албума в колекцията са отличени от Transglobal World Music List като най-добър европейски албум на годината в съответните им години на издаване (2017 г и 2019 г).

Кратка биография на Мара Аранда:

От 2020 г. е директор на Международния център за средновековна музика във Валенсия https://cimmedieval.com/

Изследовател, изпълнител и разпространител на средновековната средиземноморска музикална традиция със специален акцент върху сефарадската традиция и възстановяването на работата на средновековните жени композитори, окситанските trobairitz.

Управлява най-голямата частна колекция от средновековни инструменти Европа заедно със специалиста Хота Мартинес. Те са идентифицирали, каталогизирали и реконструирали повече от 20 средновековни инструмента въз основа на романска и готическа иконография и описания, събрани в ръкописни текстове от онова време.

След три албума, посветени на сефарадската музикална традиция („Músiques i cants dels jueus sefardís“ (Galileo-mc, 2005 г.), „Sephardic Legacy“ (Bureo Músiques, 2011 г.) и „Música encerrada“ (2014 г.), от 2017 г. тя работи върху най-пълния си албум в тази област „Географии на Диаспората.

В концерта Мара Аранда ще бъде придружена от изпълнителите:

. Фернандо Депиажи - флейти, перкусии
. Хулия Чинер Сантпау - виолончело
. Омран Адрах - канун, сантур
. Милена Фуентес Мерино - цигулка

Място: Зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ - Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 94 - София

Час: 18:30 ч.

Дата: 11 ноември 2023 г.

Вход свободен до запълване на местата.

Заповядайте!

 

Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
10.11.2023 г. 10:27
Етикети:
концертИнститут Сервантес - София
Мара Аранда
„Сефарад в сърцето на България“
Посетено:
305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38004-sefarad-v-sartseto-na-balgariya-chast-ot-muzikalniya-proekt-na-mara-aranda-geografii-na-diasporata