Музика

Концерт по случай 110 години от рождението на Витолд Лютославски

23 октомври 2023 г., 18:30 ч., Полски институт в София

Концерт по случай 110 години от рождението на Витолд Лютославски

◊ ПОКАНА

110 години от рождението на Витолд Лютославски

Концерт с участието на

Габриела Георгиева, солист на Националната опера
и
Квартет ФРОШ

Акомпанимент: Елена Каралийска

Встъпителни думи за композитора – проф. Снежина Врангова.

 

Кога: 23 октомври 2023 г., понеделник, 18:30 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен

Организатор: Полски институт в София

 

Витолд Лютославски – водеща фигура в полската музика от втората половина на 20 век, композитор, пианист и диригент. През 1956 г. дебютира на Международния фестивал за съвременна музика "Варшавска есен", а през 1958 г. с творбата си „Траурна музика“ си спечелва международна слава, първо място на Международната трибуна на композиторите на ЮНЕСКО в Париж (1959 г.) и многобройни изпълнения по целия свят. През 60-те години Лютославски е активен и като диригент, като се фокусира изключително върху подготовката и дирижирането на собствените си произведения.

Работи с редица световноизвестни оркестри и придобива международна слава като диригент. Композиторската и артистичната дейност на Лютославски е високо ценена, за което свидетелстват многобройните полски и чуждестранни награди и отличия. В отличителна черта на неговите композиции се превръща техниката ad libitum или контролиран алеаторизъм. Сред най-известните му експериментални творби се нареждат „Три поеми на Анри Мишо“, „Струнен квартет“ и „Прелюдия и фуга“. Пише произведения за нуждите на фестивалите във Венеция, Загреб, Стокхолм, Хамбург.

Габриела Георгиева е един от водещите сопрани на съвременната музикална сцена у нас. Завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" през 1998 г. в класа на проф. Руско Русков. Изключителното си вокално майсторство шлифова при две от звездите на българската опера - тенорът Калуди Калудов и световната прима Гена Димитрова. Талантът ѝ да изпипва в прецизност музикалните детайли и така да насища с емоции всяка изпълнена от нея фраза отличават Габриела Георгиева като артист, който знае как да вълнува със своето изкуство. Активно пее във всички български театри от началото на своята кариера.

Струнен квартет Фрош  (Негина Стоянова, Петя Димитрова, Мария Вълчанова, Атанас Кръстев) е създаден през 2007 г. в София. Започва концертната си дейност с ежегодно участие в цикъла от концерти на БНР – „Солистите на радиото”. Квартетът е лауреат на „Кристална лира” - 2015 г. в категория „Камерни ансамбли”, а през 2018 г. получава наградата за високи художествени постижения на името на М. Големинов - ''Златен квартет". Фрош осъществява редица български и световни премиери на произведения на български и чужди композитори. Сред големите проекти на квартета са концерт в Oslo Concert House, посветен на българската и норвежката съвременна музика, както и участие в първото издание на фестивала „Musica Nordica” - София.

Заповядайте!

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
23.10.2023 г. 10:29
Етикети:
Габриела ГеоргиеваконцертПолски институт в София
Витолд Лютославски
проф. Снежина Врангова
Елена Каралийска
Квартет ФРОШ
Посетено:
216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37877-kontsert-po-sluchay-110-godini-ot-rozhdenieto-na-vitold-lyutoslavski