Музика

“Нова музикална сцена” доказа, че и камерните концерти могат да бъдат значими събития и се готви за силен финал

Завършващият концерт от есенния цикъл във Варна е на 3 ноември в Градската художествена галерия

“Нова музикална сцена” доказа, че и камерните концерти могат да бъдат значими събития и се готви за силен финал

“Нова музикална сцена” доказа, че и камерните концерти могат да бъдат значими събития и се готви за силен финал

Двата концерта от есенната програма на проекта “Нова музикална сцена” запалиха почитателите на класиката, а младите звезди в тях се почувстваха като на рок сцена сред аплаузите на варненци.

Триото на Лия Петрова, Виктория Василенко и Атанас Кръстев и дуото на тромпетиста Мирослав Петков и пианистката Виктория Василенко развълнуваха публиката и спечелиха нови последователи за камерното музициране.

Завършващият концерт от есенния цикъл във Варна е на 3 ноември в Градската художествена галерия и има висока познавателна стойност. Посветен е на взаимните влияния в творчеството на Райнхард и Владигеров.

Проектът “Нова музикална сцена”, фокусиран върху камерната вокална и инструментална музика, който обхваща 9 програми, представени в 16 концерта, случващи се в рамките на една година в пет града - Варна, Добрич, Шумен, Велико Търново и Стара Загора, се готви за своята кулминация през ноември. Равносметката от есенните концерти е радваща и амбицира организаторите от агенция “Елит Проджектс Мениджмънт” да предложат на публиката достоен годишен финал с едно комплексно интердисциплинарно събитие, посветено на две забележителни личности в европейското изкуство - българският композитор Панчо Владигеров и австрийският театрален режисьор Макс Райнхард.

Всъщност през тази есен в музикалния живот на Варна се случи нещо необикновено - “Нова музикална сцена” покани меломаните на два концерта, които промениха представите за обичайно по-скромното извънфестивално музициране на камерна сцена в морския град. Прието е, че камерните концерти са за тъй наречената публика на сивите коси. Само че лицата и на двата концерта бяха млади изпълнители, но вече качили се с летящ старт на европейския подиум, и забележителното е, че младата публика във Варна знаеше за тях, търсеше активно билети, водеше в залата приятели и роднини, аплодираше с участие и преживяваше техните виртуозни успехи като свои.

В концерта от 18 септември трима невероятни индивидуалисти - изпълнители с ярко солистично присъствие - Лия Петрова, Виктория Василенко и Атанас Кръстев, поднесоха сериозна програма, в която сплетоха своите интерпретаторски възможности. Публиката притихна, за да улови всеки момент от тяхното виртуозно изпълнение на Трио №1 от Брамс, което и като баланс, и в стилово отношение беше на световно ниво според познавачите. Тримата бяха прекрасни в интерпретацията и на другите произведения, сред които беше и Танц по калдъръм от Добринка Табакова. Забележителна беше спойката между тримата, а на излизане от Галерията ценители споделяха, че трябва да ги виждаме да свирят по-често заедно точно в този формат.

Концертът на Мирослав Петков и Виктория Василенко на 25 септември се превърна в истински празник за всички, които бяха в залата на Градската художествена галерия във Варна. Това беше една наситена с емоции вечер, а и не можеше да е друга, защото Мирослав Петков, първият тромпетист на един от великите европейски оркестри - Кралския Концертгебау оркестър, е варненец, възпитаник на легендарното Музикалното училище в морския град (НУИ “Добри Христов”) и за да го видят на живо бяха дошли млади инструменталисти и преподаватели. Сред тях беше и първият му учител, на когото той специално благодари от сцената. Самият музикант беше дълбоко развълнуван от тази изява пред родната си варненска публика, за която призна, че се е готвил с особена отговорност.

Концертът остави усещането за среща с истински шедьовър - и като програма, и като замисъл за поднасянето на тази програма на публиката. Много нестандартно беше представена световната премиера на Соната за тромпет и пиано “Алфа и Омега” на друг успяващ на световните сцени варненец - композитора и диригент на Балета на Кралската опера Ковънт гардън в Лондон, Мартин Георгиев. “Всъщност тази необичайна творба рамкира целия концерт и се превърна в негов гръбнак - обяснява мениджърът на “Елит ПМ” Мария Кондова. - Самият автор дава тази свобода на изпълнителите на произведението, което всъщност е написано именно за тях и те са неговите първи интерпретатори. По време на подготовката за концерта Мартин Георгиев беше на турне в Австралия, но ние бяхме в постоянен контакт с него и той изрично предостави на двамата изпълнители възможността да пренареждат частите. Те имаха пълна интерпретаторска свобода в тълкуването на тази соната.”

И как изтълкуваха Миро и Виктория тази творба, заредена с проникновен философски размисъл? Разделиха деветте части на три по три, като поставиха троицата в символичния фокус на целия концерт. Така беше затворена веригата на всеобщата свързаност на началото, центъра и кулминацията в края - от алфата до омегата на живота, на мирозданието, на божествения промисъл.

Всеки един от двамата изпълните сам по себе си е доказан виртуоз. Въпреки че свириха едва за втори път заедно, синхронът между тях, балансът, взаимовръзката между тях беше осезаема и на емоционално, и на инструментално ниво. Това съпреживяване се предаде и на публиката, която беше препълнила залата на Градската художествена галерия.

В програмата на концерта прозвучаха и някои емблематични произведения от тромпетовата литература, като Концерта на Бьоме за тромпет и пиано - една трудна като фактура и изпълнение творба, а след това и брилянтната фантазия на Арбан, в която блеснаха невероятните технически умения на Мирослав Петков. “Неслучайно Мартин Георгиев казва, че Миро е един от най-добрите тромпетисти в света - и той се доказа отново в родния си град не само като тромпетист, но и като Артист с главна буква. Детайли от кухнята на събитието го доказват - начина, по който подходи към осветлението, към оформлението на местата за публиката в залата - това бяха негови заслуги, той просто така виждаше концерта - споделя Мария Кондова. - От него разбрах и че по време на предварителните репетиции с Виктория те са решили не просто да изсвирят програмата, а да направят един завършен спектакъл от този концерт.” И публиката им се отблагодари сърцато - с бурни реакции, аплаузи и възгласи като на рок концерт.

Материал за размисъл на културните оператори дават тези събития - оказва се, че във Варна имаме доста по-многобройна публика за камерна музика и тази публика се променя и подмладява. За това със сигурност допринасят отварящият се към нови аудитории в последните години Международен музикален фестивал “Варненско лято”, както и съвременните методи на работа на НУИ “Добри Христов” и Държавна опера - Варна. И ето че камерното музициране - жанр, който твърде рядко се поднася в града извън големите фестивали, явно се търси от публиката, която е жадна за този съкровен и откровен начин на музициране. Радващото е, че има много млади хора, любители на класическата музика на тези концерти.

На тази публика организаторите на “Нова музикална сцена” ще поднесат финала на едногодишната програма - интердисциплинарния проект “Владигеров, Райнхард и театърът”, който ще бъде представен в три концерта през ноември - на 3 ноември във Варна - в Градската художествена галерия от 19:00 в рамките на ММФ “Варненско лято”, на 10 ноември в Шумен, родния град на композитора, и на 27 ноември в Стара Загора в афиша на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Ще бъдат изпълнени песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, създадени в периода 1920 - 1932 г. за театралните постановки на легендарния режисьор Макс Райнхард в „Дойчес Театър“ в Берлин и „Театър ан дер Йозефщад“ във Виена. Специална роля има композиторът Милко Коларов, ученик и посветен изследовател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета” - Варна.

Проектът е посветен на 150-годишнината от рождението на Райнхард и ще бъде съпроводен от две съпътстващи събития. Изложба "Райнхард – Владигеров, взаимовлияния и проекции" на къщата-музей „Панчо Владигеров“ ще бъде експонирана от 2 до 9 ноември в централното фоайе на Фестивалния и конгресен център. Откриването на изложбата е на 2 ноември от 18:00, а половин час по-късно в Зала 5 на ФКЦ започва прожекцията на документалния филм “Рапсодия Wladigeroff”, копродукция на БНТ и къща-музей „Панчо Владигеров“ със сценарист Светлана Авдала, режисьор Мария Арангелова, оператор Румен Василев.

 

Входът за прожекцията и изложбата е свободен.

Повече за предстоящото събитие: https://www.facebook.com/events/1372898106904657

Билети: https://bit.ly/3Pl0YXn

...................

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни” - Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, ФОБИ - Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров” - София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” - Варна. Медийни партньори са БНТ - Варна, БНР - Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
19.10.2023 г. 20:29
Посетено:
312
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37833-nova-muzikalna-stsena-dokaza-che-i-kamernite-kontserti-mogat-da-badat-znachimi-sabitiya-i-se-gotvi-za-silen-final