Музика

"Шуберт и Менделсон" - симфоничен концерт на Държавна опера Русе

13 октомври, 19 часа, Зала "Филхармония" - Русе

"Шуберт и Менделсон" - симфоничен концерт на Държавна опера Русе

◊ ПОКАНА

Държавна опера – Русе кани любителите на класическата музика, на 13 октомври от 19 часа в зала "Филхармония", за да се насладят на един незабравим симфоничен концерт под наслов "Шуберт и Менделсон"!

Този изключителен музикален празник ще бъде представен от оркестъра на Русенската опера и ще отведе публиката във времето на Романтизма, когато творците изразяват себе си чрез изкуството и се отправят на пътешествия в търсене на вдъхновение!

Диригент на концерта ще бъде Вилиана Вълчева, а солистка - сопраното Даниела Караиванова!

В програмата:

· Феликс Менделсон - Увертюра "Хебриди" (Фингалова пещера / Пещерата Фингал)

· Франц Шуберт - Две песни за сопран и оркестър

· Франц Шуберт - Симфония №5

Симфоничната увертюра "Хебриди" на Менделсон ще върне ценителите на вечното изкуство към природата с нейната величествена красота, докато Симфония № 5 на Шуберт ще ги  пренесе във времето на Виенския класицизъм, обогатен с романтични нюанси и чист младежки възторг към гения на Моцарт!

Русенската опера кани меломаните да се присъединят и да се насладят  на невероятния музикален мост между тези двама големи композитори!

“На концерта в зала Филхармония този петък предстои да изпълня две много красиви и изключително емоционални песни на Франц Шуберт - “Пъстървата” и “Гретхен на въртящото се колело”! Без съмнение най-забележителната черта на песента на Шуберт е нейният огромен мелодичен чар! По красота и вдъхновение неговите мелодии са донякъде несравними в световната музикална литература! Една от великолепните творби на композитора е песента "Пъстървата" - произведение, което е признато за перлата на вокалните му шедьоври! От създаването си до наши дни, тя предизвиква обич и наслада в  слушателите, защото нейната нежна и грациозна мелодия е много лесна за разбиране. Благодарение на своята спонтанност и поетично настроение чувствам песента “Гретхен на въртящото се колело“ като едно свободно емоционално излияние… Творбата носи една дълбока, но скрита тъга, спомени и мечти за неосъществимото щастие… Но тъгата на Гретхен е далеч от отчаянието, защото в музиката на песента, аз долавям и нотка просветление!”

Думи на сопраното Даниела Караиванова, малко преди да я чуем на концерта този петък, 13 октомври, в зала Филхармония.

 

Билети могат да бъдат закупени на касата на Опера или онлайн на www.ruseopera.com.

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
11.10.2023 г. 17:47
Посетено:
394
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37813-shubert-i-mendelson-simfonichen-kontsert-na-darzhavna-opera-ruse