Музика

Емблематичната банда "КАКЕ?" с концерт в Нощта на галериите във Варна

30 септември, 19:00 часа, ReBonkers - Варна

Емблематичната банда "КАКЕ?" с концерт в Нощта на галериите във Варна

В Нощта на галериите - 30 септември, програмата в морската столица ще завърши в пространство ReBonkers с незабравимо изживяване, а именно концерт на постпънк групата" КАКЕ?"!

Групата "КАКЕ?" е българо–английска вокално-инструментална формация съставена от трима визуални артисти – Андрю Андерсон, Мартин Пенев и Мартиан Табаков. Създадена е през 2019 в София, България, Европа. 

Името "КАКЕ?" произлиза от древнобългарското "Как е?", което носи смисловите значения: "Кво става? Как се чувства твоето нещо? Всичко ли му е наред?" Преди Голямата Пандемия се е използвало в неформална обстановка, придавайки усещане за загриженост към събеседника, без да съществува такава.

Поради твърде задълбочения си подход към музиката и живота, групата остава неразбрана от обикновения човек. За да решат този проблем, музикантите носят кимона или така наречените у нас пеньоари , като по този начин правят зрелище. С гордост групата КАКЕ? заявява, че няма нито една любовна балада. За сметка на това се фокусира върху тленността, духовната нищета и пазаруването. Имат много парчета и смятат да ги покажат на световната публика под формата на концерти, албуми и др.

За артистите: 

Андрю Андерсон (1986) е англичанин. Той е роден в малка ферма в близост до Манчестър (Бийтълс, Манчестър Юнайтед), където усвоява английския начин на живот преди да сключи бракосъчетание с българско селско момиче. След като идва да даде зестра на родителите и да вземе жената, установява, че не може да се върне, защото Англия е напуснала Европейския съюз. Свири на бас. Учил е фотожурналистика. Работи като редактор на списание. Притежава повече от седем синтезатора, от които понякога ползва един. Кара Опел Зафира (1997). Всичките му приятели са артисти, но понеже Андрю има доходи, не може да бъде считан за такъв.

Първите стъпки на Мартин Пенев (1985) в музиката са когато на петгодишна възраст той настъпва барабанче. Впоследствие тренира баскетбол, пада от скали и получава сертификат за воден спасител.

Изучавал е Теология и Дигитални изкуства. Изявява се в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. Отдава се на сухо строителство и вътрешни ремонти. Мартин се връща към усвояването на ударните инструменти като съосновател на КАКЕ?, където изучава занаята и до днес.В свободното си време е художник.

Мартиан Табаков (1992), още познат като princedarkness в abv.bg и icq, не яде шоколад, сирена и кисело зеле, нито пие мляко, вино или кафе, но това няма пряко отношение към музиката, която прави заедно с КАКЕ?.

Понеже като дете Мартиан има страхотен неуспех в свиренето по ноти на цигулка и виолончело, той намира утеха в аматьорското свирене на китара. По примера на своя голям брат, дълго време колекционира погинали бръмбари и животински останки, само за да открие, че няма полза от това. След това се захваща със скулптура и поезия (както и самият Микеланджело). Участва в театрални постановки, но не и държавни. Утвърждава духовната си посока с помощта на вокално-инструменталната формация "КАКЕ?".

____________
 

30 септември 2023, 19:00 часа, ReBonkers Варна

Вход: 8 лв.
 
 
Програмата на пространство ReBonkers се реализира с подкрепата на Национален Фонд "Култура" , Дирекция "Kултура" към Община Варна и фондация Зингер-Захариев.
 
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
28.09.2023 г. 11:22
Посетено:
595
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37717-emblematichnata-banda-kake-s-kontsert-v-noshtta-na-galeriite-vav-varna