Музика

Композиторът Мартин Георгиев преди световната премиера на своята соната “Алфа и Омега” във Варна

На 25 септември българският звезден тромпетист Мирослав Петков и блестящата пианистка Виктория Василенко ще изпълнят за пръв път творбата

Световната премиера на Соната за тромпет и пиано „Алфа и Омега“ от Мартин Георгиев ще бъде на 25 септември в Градската художествена галерия на Варна. Талантливият композитор с варненски корени живее и работи от години в Лондон. Той гради завидна кариера и като диригент на балета на Royal Opera House Covent Garden.

Своята най-нова творба Мартин Георгиев създава специално за проекта „Нова музикална сцена“, запален от интерпретаторското майсторство на двама вдъхновяващи изпълнители. Това са един от най-талантливите и виртуозни съвременни тромпетисти – варненецът Мирослав Петков, първи тромпетист на Royal Concertgebouw Orchestra, Амстердам, и блестящата пианистка Виктория Василенко – едно от открояващите се млади имена на клавирното изкуство на съвременния български и международен концертен подиум.

Творбата на Мартин Георгиев ще е специален акцент в програмата на този концерт, изпълнена с разнообразие от музикални шедьоври.

Билетите са по 15 лв. при предварителна продажба и по 20 лв. в деня на концерта. Могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център. Час преди събитието билети ще се продават и на място в Градската художествена галерия.

В дните на подготовката за концерта Мартин Георгиев сподели пред Нина Локмаджиева усещанията си от пребиваването в родния град и очакванията си за премиерата на своята нова творба:

“За мен е много важно да си събера фокуса, затова се старая да се връщам във Варна всяка година. Лятото за мен е тук. За съжаление не съм много добър плувец, което е малко странно за син на морски капитан, но обичам много водата. Разбира се семейството е тук и човек започва да се чувства почти като дете, за мен това е много важно.

Всъщност досега не бях писал музика за соло тромпет. Мария Кондова като продуцент ме хвърли в една хубава дълбока вода. А Мирослав Петков е един от най-добрите тромпетисти в света в момента. Аз го помня от училище (той е малко по-млад от мен) като едно невероятно талантливо момче и много се радвам за неговите успехи. Страхотно е, че можем заедно да направим нещо ново.

Творбата, която написах специално за проекта “Нова музикална сцена”, е соната за тромпет и пиано в една необичайна форма - структура от 9 песни, докато обичайно сонатната форма е в 3 или 4 части. В последните години работя върху такива необичайни структури – концерти и сонати в 9 или 12 части. Сега в случая са 9 части, като 3 музикални идеи са развити през 3 начина на изразяване, и така се получава една 9-частна структура, където всички елементи се сбират в групи от 3 по 3 - има най-различни връзки и взаимовръзки между тези части, като музикална мисъл и като структурност. Същевременно самото произведение се казва “Алфа и Омега”, вдъхновено от Откровението Йоаново, последната книга от Новия завет, известна с гръцкото си наименование Апокалипсис. Там има такива страхотни образи, които са свързани с тромпета.

За съжаление няма да присъствам на самия концерт във Варна, защото по това време ще бъда в Австралия, където ще дирижирам “Лебедово езеро” от Чайковски, постановка на Австралийския национален балет. Но след поредица от спектакли след това в Ковънт Гардън в Лондон и в Италия, където ще бъде дебютът ми с Римската опера, идвам отново във Варна. Тук по покана на Варненската опера на 22 декември ще дирижирам оратория “Коледа” на Димитър Ненов, което очаквам с голямо нетърпение. Датата съвпада и с 10-годишнината от интронизацията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, което ще направи концерта още по-специален.”

 

Мартин Георгиев

Мартин Георгиев е български диригент и композитор. През 2002 г. завършва Средното училище по изкуствата „Добри Христов“ - Варна. Още по това време композира концерт за вибрафон и маримба, който представя и на Международния музикален фестивал „Варненско лято“'2002. Бакалавърска степен по ударни инструменти придобива в Музикалната академия в София, където  изучава композиция и дирижиране при Васил Казанджиев, Красимир Тасков, Пламен Джуров и Милко Коларов. Защитава докторат по композиция в Кралската академия за музика в Лондон с главен научен ръководител д-р Филип Кешиън и консултанти сър Питър Максуел Дейвис, сър Харисън Бъртуисъл, Джулиан Андерсън и др. В този свой труд развива иновативна композиционна техника – „Морфираща Модалност“ на базата на основни принципи от теорията и практиката на българската и византийската православна църковно-певческа традиция, музикалната когнитивна и перцептивна психология и техниката на „морфиращите образи“ от визуалните изкуства. Завършва магистратура по дирижиране в Кралската академия за музика в Лондон при Колин Метърс, сър Колин Дейвис и Джордж Хърст, за която му е присъдена мемориалната награда „Фред Саутхол“.

От 2013 е асистент диригент на Кралския балет в Кралската опера, Ковънт Гардън, Лондон. През 2012-2013 е резидентен композитор на град Хайделберг, Германия, където композира и дирижира симфонична музика по поръчка на оркестъра и генералния музикален директор на града Йордан Камджалов. През 2010-2011 е резидентен композитор на Симфоничния оркестър на БиБиСи, Лондон, по програма за изтъкнати млади композитори. През 2009 в Лондон е премиерата на първата му опера „Огледалото“ по либрето на Марике Ван Ерде, под патронажа на лейди Солти, сър Чарлз Маккеръс и Ендрю Ричи. Бил е асоцииран диригент на Лондонската Блуумсбъри опера[9], главен гост-диригент на Лондонския ансамбъл за съвременна музика „Азалиа“, гост-диригент на оркестъра на Българското национално радио, Софийската филхармония, Варненската филхармония, Концертния оркестър на Лондонската кралска академия и др. Композиции на Георгиев са изпълнявани във Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, България, Израел и Италия.

Лауреат е на над 15 национални и международни конкурси за перкусионисти и композитори. За произведението си „Пасакалия по две български теми“ печели конкурс за 75-ата годишнина на Софийска филхармония. Произведението е избрано и на Международния композиторски форум „Тактус“ в Брюксел през 2004 г. за изпълнение от Националния оркестър на Белгия. Същият форум селектира негови творби и през 2008 и 2011 г., които са изпълнявани, записвани и издавани на компактдиск от Брюкселската филхармония. През 2005 г. поставя транскрипции за маримба на произведения на Панчо Владигеров.

___________

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни”, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров” - София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” - Варна. Медийни партньори са БНТ - Варна, БНР - Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
24.09.2023 г. 11:38
Етикети:
Мартин Георгиевсветовна премиераконцертВиктория ВасиленкоМирослав Петков
Градска художествена галерия на Варна
„Алфа и Омега“
Соната за тромпет и пиано
„Нова музикална сцена“
Посетено:
559
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37681-kompozitorat-martin-georgiev-predi-svetovnata-premiera-na-svoyata-sonata-alfa-i-omega-vav-varna