Музика

Шедьоври на Веселин Стоянов и Фредерик Шопен в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Виртуозният Хаято Сумино гостува за пръв път в София

Шедьоври на Веселин Стоянов и Фредерик Шопен в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР: 2
Снимка Хаято Сумино: Ryuya Amao
Шедьоври на Веселин Стоянов и Фредерик Шопен в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР: 3
Снимка Константин Илиевски: Milan Marsalka

Симфонията „Великий Преслав" на Веселин Стоянов и Първия концерт за пиано и оркестър на Фредерик Шопен ще изпълни Симфоничният оркестър на БНР с главния си диригент Константин Илиевски на 20 септември, сряда, от 19:00 ч. в зала „България".

Солист ще е виртуозният японски пианист Хаято Сумино, един от водещите интерпретатори на Шопен в света. Младият японски музикант вече има солидна репутация в изпълнителското изкуство. От 2019 г. е солист на престижни японски оркестри като Симфоничния оркестър на Йомиури Нипон, Токийския филхармоничен оркестър и други. През декември 2020 г. Хаято Сумино издава първия си албум "HAYATOSM", а след това именно "Шопен: Концерт за пиано № 1", записан на живо със Симфоничния оркестър на Полското национално радио с диригент Марин Алсоп. Това произведение ще чуе и публиката в зала „България" при очакваното първо гостуване на Хаято Сумино в София.

Радиосимфониците ще изпълнят и Симфония №2 „Великий Преслав" на Веселин Стоянов. Този забравен шедьовър е последното произведение на композитора, който развива темата за старите столици и славната история на България.

Празничният концерт в чест на Деня на Независимостта е инициатива на Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб".

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), на касата в зала „България" и в мрежата на Ивентим.

* * *

Константин Илиевски (видео):

Шедьоври на Веселин Стоянов и Шопен в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР - YouTube

Хаято Сумино (видео):

Хаято Сумино | Концерт на Симфоничен оркестър: 20 септември 23 | Промо - YouTube

Chopin: Piano Concerto No. 1 in E minor, Op. 11 (Live) - Hayato Sumino - YouTube

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
18.09.2023 г. 17:09
Посетено:
268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37616-shedyovri-na-veselin-stoyanov-i-frederik-shopen-v-praznichniya-kontsert-na-simfonichniya-orkestar-na-bnr