Музика

Младата Александрина Михайлова от Школата на Райна Кабаиванска с дебют в Операта във Флоренция

Талантливото българско сопрано ще бъде Мюзета в „Бохеми“ от Пучини в новия сезон на Teatro del Maggio Musicale Fiorentino

Младата Александрина Михайлова от Школата на Райна Кабаиванска с дебют в Операта във Флоренция

Талантливото българско сопрано Александрина Михайлова ще бъде Мюзета в „Бохеми“ от Пучини в новия сезон на Teatro del Maggio Musicale Fiorentino. Спектаклите са през втората половина на ноември. В ролята на Мими влиза румънското сопрано Аида Паску, също стипендиант на майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ.

През 2016 г., едва седемнадесетгодишна, Александрина Михайлова се явява на прослушване пред Райна Кабаиванска за участие в XVII Международен майсторски клас в Нов български университет. В следващите пет години тя е неотлъчно до Маестра Кабаиванска в майсторски класове в НБУ и в Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. През 2021 г. в надпревара с 430 кандидати от целия свят българското сопрано печели място сред победителите в конкурса на Академията за млади оперни певци на Ла Скала в Милано, където специализира и в момента. Александрина е шесткратен стипендиант на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в Нов български университет от 2016 г. до 2021 г. Печелила е награди от конкурсите „Ото Еделман“, „Гена Димитрова“, „Премио Ета и Паоло Лимити“ и др.

На професионалната оперна сцена Александрина Михайлова дебютира през 2021 г. в Софийската опера и балет като Лиу в „Турандот“ и през 2022 като Мюзета в „Бохеми“ от Пучини. Спектаклите са в рамките на проекта „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“, стартирал през 2010 г. под егидата на Нов български университет. През същата година е в главната роля в продукцията на Академията на Ла Скала „Малкият принц“ от П. Валтинони. Спектаклите във Флоренция са първи голям дебют за Александрина на италианската оперна сцена.

„Никога не стига обучението с учител като Маестра Кабаиванска. И 10, и 20  години да работя с нея, пак няма да са достатъчни, за да поема цялата информация, която тя може да ми даде – за пеенето, за артистичната интерпретация и изработването на ролите. Изключително съм благодарна и за стипендиите от фонда в Нов български университет. Ако я нямаше тази подкрепа, не мисля, че щях да стигна сегашното си ниво.“, споделя Александрина Михайлова.

Много български таланти са се обучавали в Майсторския клас на Райна Кабаиванска и Нов български университет в 22-годишната му история. Александър Носиков, Божидар Божкилов, Вера Гиргинова, Весела Янева, Веселин Михайлов, Дайана Фирузи, Даниела Нинева, Диана Василева, Димитър Арнаудов, Доротея Доротеева, Евгения Брайнова, Иво Йорданов, Ина Кънчева, Йоана Кадийска, Йосиф Славов, Кирил Шарбанов, Костадин Мечков, Кристин Арсенова, Мария Радоева, Мария Славова, Мила Михова, Нона Кръстникова, Силвия Тенева, Цветана Бандаловска са част от тях. Александрина Михайлова е най-новото попълнение в тази престижен списък със заявка за успешна кариера.

Новият XXIII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска започва след броени дни с прослушване на 18.09. в Софийската опера и балет.

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
11.09.2023 г. 11:43
Етикети:
Посетено:
1106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37603-mladata-aleksandrina-mihaylova-ot-shkolata-na-rayna-kabaivanska-s-debyut-v-operata-vav-florentsiya