Музика

Плевенска филхармония гостува на МФ „Дни на класиката в Балчик" 2023

29 юли, 19:30 часа, сцена "Мелницата" - концерт от Националното турне "Музикална магия" 2023

◊ "МУЗИКАЛНА МАГИЯ" 2023

На 29 юли (събота), от 19:30 часа в рамките на Летния музикален фестивал "Дни на класиката в Балчик" Маестро Йордан Камджалов ще представи музикални шедьоври на сцена "Мелницата", заедно с  Плевенска филхармония и гост-солист - виртуозният кларинетист Атанас Маринов.  

Турнето под диригентството на маестро Йордан Камджалов „Mузикална магия" 2023 е с програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенска филхармония. Ценителите на музиката ще чуят селектирана програма от класиката и романтизма, произведения от Щраус, Паганини, Бизе, Сарасате, Брамс, Григ, Чайковски и др.

 Концертът под звездите в Балчик на сцена „Мелницата" е с начален час 19:30 часа. Вход свободен.

 

Повече за Маестрото и солиста в „Музикална магия":

Йордан Камджалов е диригент с впечатляващи изяви на три континента. Учи дирижиране при проф. Васил Казанджиев в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София и в Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин, специализира в майсторски класове на диригенти от световна величина. Лауреат на редица международни конкурси, през 2011 г. Йордан Камджалов е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг, а от 2018 г. е Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека. През 2014 г. НАСА и Международният астрономически съюз дават името на маестрото на астероид и обявиха, че "свързват света на музиката с очарованието на Вселената".

Кларинетистът Атанас Маринов е възпитаник на НМУ "Любомир Пипков", НМА "Панчо Владигеров", Музикалната консерватория в Лозана - Швейцария, в класа по кларинет на Фредерик Рапин, специализира в Цюрих в класа по кларинет на Фабио ди Казола. Участва в десетки майсторски класове на световни педагози. Атанас Маринов се изявява като солист в престижни фестивали и оркестри по света, лауреат е на международни конкурси. Подкрепен е от фондация „Йордан Камджалов".

 

За концертите в турнето:

Концертите от Националното турне "Музикална магия" 2023 препълниха залите и летните сцени досега в Плевен, Добрич, Варна, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас и Пловдив. В някои от градовете, поради бързото изчерпване на билетите, вече се планират следващи концертни спектакли. Програмата, както споделя маестрото, е с произведения, част от които за първи път звучат у нас. В същото време е подбрана да бъде приятна за всички и завладяваща за меломаните. А солистът, признат с невероятната си виртуозност по света и у нас, предизвиква публиката да желае още изпълнения дори след края на концертите. Програмата се води лично от маестро Камджалов, което създава още по-вдъхновяваща и съкровена връзка между публиката и артист-изпълнителите.

 

 Предстоящи дати на турнето:

29 юли, 19:30 ч. – МФ „Дни на музиката в Балчик", Балчик

30 август, 20:00 ч. – Открита сцена, Панчарево, София

18 септември, 19:00 ч. – Общинска зала, Габрово

02 октомври, 19:00 ч.  – Зала „Филхармония", Русе

03 октомври, 19:00 ч. – ДТ „Сава Доброплодни", Силистра

04 октомври, 19:00 ч. – Зала „Катя Попова", Плевен

05 октомври, 19:00 ч. – Атриум  център, Несебър  

 

Следете програмата на „Музикална магия" 2023 в официалните страници на Плевенска филхармония:
https://www.facebook.com/PlevenPhil
http://plevenphil.com/

 

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
28.07.2023 г. 15:23
Посетено:
630
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37396-plevenska-filharmoniya-gostuva-na-mf-dni-na-klasikata-v-balchik-2023