Музика

Бетовен, Владигеров и нов прочит на световен мюзикъл ще зарадват меломаните в Музикалната лаборатория на „Варненско лято“

Музикалната лаборатория на Международния музикален фестивал “Варненско лято” представя специална селекция от три концерта

 

Три концерта ще изкушат ценителите в рамките на модула “Музикалната лаборатория” на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2023 г.

Внимателно подбрана програма с творби на Бетовен и Шуберт ще представи на 24 юли обичаният от варненската публика пианист Веселин Станев. 13 авторски транскрипции на Панчо Владигеров за две пиана ще изпълни клавирното дуо Десислава Щерева и Наталия Симеонова на 26 юли. На 31 юли звездите на Държавния музикален театър Марчо Апостолов и Еделина Кънева заедно с духов квинтет „Пилекадоне“ ще представят есенцията на мюзикъла „Моята прекрасна лейди“. Първите два концерта са с начало 19 ч. и ще бъдат в Градската художествена галерия на Варна, а третият е в Археологическия музей от 20:00.

Веселин Станев, пианистът, печелил два от най-големите клавирни конкурса в света – „Чайковски“ и „Лонг/Тибо“, се завръща на фестивала „Варненско лято“ на 24 юли с любопитна програма. В нея музикантът с брилянтна техника  ще представи 7 багатели, 32 вариации до минор и Рондо сол мажор опус 129 (Гняв по изгубения грош) на Лудвиг ван Бетовен. В концерта ще прозвучи и интерпретация на Соната си бемол мажор Opus post. D 960 на Шуберт.

Билети: bit.ly/3KSyJxb

 

Интересен поглед към Владигеров разкриват Десислава Щерева и Наталия Симеонова на 26 юли. Клавирното дуо разкрива част от творчеството на големия композитор – един от основателите на летния музикален празник във Варна и творец с европейски размах и признание. Ще бъдат изпълнени 13 негови транскрипции за две пиана на Рапсодия „Вардар“, „Шведски танц“, „Румънски танц“ оп. 38, „Танцьорката от изток“ и други „танци“. Интересни акценти в програмата са творби на Владигеров за театрални спектакли - към „Сънна игра“ на Стриндберг, „Цезар и Клеопатра“ на Бърнард Шоу. Още пъстрота и богатство във вечерта ще донесат фолклорните мотиви из „Седем симфонични български танца“, „Хоро стакато“ и „Българска сюита“.

Двете пианистки, които са заедно над 25 години, са свирили на всички големи фестивали у нас. Признание за тяхната класа са награди от конкурси в Япония и Италия, и българското отличие „Кристална лира“.

Билети: bit.ly/40u0Ecf

 

Поредицата завършва на 31 юли от 20 ч. в в Археологическия музей с адаптация на прочутия мюзикъл на Фредерик Лоу и Алан Джей Лърнър „Моята прекрасна лейди“ за духов квинтет и солисти.

Сопраното Еделина Кънева и тенорът Марчо Апостолов ще внесат финес и усмивка във фестивала заедно с духов квинтет „Пилекандоне“.

Пламен Проданов е авторът на музикалната адаптация, която ще потопи публиката в обичания по цял свят мюзикъл, който пресъздава сюжета и настроението на легендарната книга на Бърнард Шоу „Пигмалион“. Духовият квинтет „Пилекадоне“ има реномето да съчетава изкуствата и да навлиза в нови територии с прецизна музикална интерпретация. Заедно с двамата изкусни майстори на мюзикъла, солисти на Държавния музикален театър, инструменталистите от  „Пилекадоне“ ще превърнат „Моята прекрасна лейди“ в искрящо преживяване за сетивата - романтично и в същото време иновативно.

Билети: bit.ly/3KvVPbF

 

________________

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.

Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур Североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център - Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

 

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
21.07.2023 г. 15:33
Етикети:
Пламен ПродановЕделина КъневаМарчо Апостоловконцерти
Наталия Симеонова
Десислава Щерева
духов квинтет „Пилекадоне“
Веселин Станев
Международен музикален фестивал „Варненско лято“ 2023
"Музикална лаборатория”
Посетено:
333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37363-betoven-vladigerov-i-nov-prochit-na-svetoven-myuzikal-shte-zaradvat-melomanite-v-muzikalnata-laboratoriya-na-varnensko-lyato