Музика

Веско Ешкенази и Плевенската филхармония гостуват в Русе и Силистра

Програма: "Годишните времена" от Вивалди и "Годишните времена" от Пиацола

Веско Ешкенази и Плевенската филхармония гостуват в Русе и Силистра

„ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА” С ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ И ПЛЕВЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ В РУСЕ И СИЛИСТРА

Маестро Веско Ешкенази, концертмайсторът на Кралския Концертгебау оркестър, представя отново любима своя музикална програма в България -  забележителните музикални цикли „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и „Четирите годишни времена” от Астор Пиацола в два концерта с оркестъра на Плевенска филхармония.

18 юли, 19 часа – Доходно здание, гр. Русе

19 юли, 19 часа – Драматичен театър „Сава Доброплодни”, гр. Силистра

Музиката на двама композитори от различни епохи, ярки представители на две различни музикални култури, представени с различни версии на една и съща музикална тема. Любопитният проект съчетава творби, написани в началото на XVIII век в Италия – изящната и поетична музика на Вивалди, която разказва за природата и личното светоусещане (написана по сонети, пресъздаваща ромолене на рекичка, птичи песни, лай, бръмчене, викове на овчар, буря, пияни танцьори, тиха нощ, лов, заснежени поля, деца, каращи кънки на лед, горящ огън), както и забележителният танго цикъл на Пиацола, вдъхновен от Буенос Айрес, с мотиви от произведението на Вивалди, с богата на страсти и емоции музика, на светлина и мрак, на любов и омраза, сътворена в средата на XX век в Аржентина.

По един различен начин ще бъдат поднесени двете произведения в концертите в Русе и Силистра, като всеки сезон ще се изпълни един след друг, а не отделно, като концерт с музика на Вивалди и с музика на Пиацола. Своеобразна музикална симбиоза, преплетена от звук и ноти, грабваща и вдъхновяваща публиката.

Концертите на именитият цигулар са изпълнени с много красота, лично отношение към публиката, емоция и финес при всеки звук, изсвирен на изключителната "Гуарнери дел Джезу" цигулка.

За своята лятна програма с музикантите от Плевенска филхармония са планирани и още концерти на маестро Веско Ешкенази в други градове у нас. В музикално партньорство с виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и под диригентството на Георги Милтиядов продължава националното турне „В света на музиката” в: Монтана (24 юли), Созопол (31 юли), София (03 август), с. Дебнево, Jam on the river (05 август), Горна Оряховица (04 септември). В София "В света на музиката" ще се изпълни за втори път и въпреки, че концертът е в началото на следващия месец, зала "България" отново е почти разпродадена.

Концертите са част от юбилейния 70-и сезон на Плевенска филхармония.

Следете събитията в официалните страници на Плевенска филхармония.
http://plevenphil.com/

https://www.facebook.com/PlevenPhil

Билети в мрежата на Ивентим:  https://www.eventim.bg/

 

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
18.07.2023 г. 16:21
Посетено:
427
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37341-vesko-eshkenazi-i-plevenskata-filharmoniya-gostuvat-v-ruse-i-silistra