Музика

“В ритъма на Пиацола” - концерт от фестивала "Сцена под звездите", Русе 2023

18 юли, 21 часа, Площад пред Операта

КОНЦЕРТ "В РИТЪМА НА ПИАЦОЛА"

“С нетърпение очаквам срещата ни с русенската публика в ритъма на емоционалната музика на Астор Пиацола!” - сподели проф. Цветан Недялков, който заедно с бандонеониста Стоян Караиванов, фаготиста Венцислав Спиров и Оркестъра на Русенската опера с диригент Димитър Косев, ще представят на меломаните в Русе “Четирите годишни времена на Буенос Айрес” и Двойния концерт за китара, бандонеон и струнен оркестър на забележителния аржентински композитор!

Русенци ще се потопят в страстния свят на тангото на 18 юли, вторник, 21 часа, на площада пред Държавна опера - Русе!

Бандонеонистът Стоян Караиванов е само на 24 години, но дисциплината и любовта, с която се посвещава на музиката, са забележителни! Обучението си по бандонеон започва през есента на 2020 г. при проф. Фабио Фурия в консерваторията „Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ в Каляри, Италия. Той е единственият български бандонеонист, многократно е награждаван в национални и международни конкурси по баян и акордеон, носител е на почетна грамота от  Българска академия на науките и изкуствата за високо изпълнителско майсторство.

През 2021 г. Стоян завършва майсторския клас на световноизвестния бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. Следващата година работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез” в Париж.

Концертирал на сцените на престижни музикални събития, специализирал жанрова музика в Международния и национален център за акордеон и музика "Жак Морне", ето какво споделя той малко преди да го чуем в Русе:

“Инструментът, с който свиря, е произведен в Германия, по-късно е отпътувал за Аржентина, където почти 50 години е стоял в гардероб. После е откупен от Омар Масса, признат в Аржентина и не само там за един от най-добрите бандонеонисти!

Когато свиря с моя бандонеон от 1935 година усещам лекотата, с която мога да извадя мелодията на тангото и да я предам на публиката. Преди това съм свирил на баян, акордеон, цигулка и пиано. Връзката ми с бандонеона е специална, както специална за мен е музиката на Астор Пиацола. Винаги свиря негова музика, когато съм с оркестър. Това е шарен и наситен с емоция музикален свят. В него има носталгия, но също има щастие и любов.

Иска ми се да танцувам и танго, но все още не мога, вероятно за това има точно време и то предстои! Нямам търпение за срещата си с Русенската публика!”

За емоционалния концерт с музиката на Пиацола са поканени официални гости от Посолството на Република Аржентина в България, а публиката ще има възможност да опита от легендарното аржентинско вино от провинция Мендоса, предоставено от Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф, аржентинския посланик с български корени у нас.

 

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
16.07.2023 г. 13:42
Етикети:
Посетено:
452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37306-v-ritama-na-piatsola-kontsert-ot-festivala-stsena-pod-zvezdite-ruse-2023