Музика

Танго концерт на музиканта на годината Стоян Караиванов и неговия Orquesta Libertango по случай Световния ден на бандонеона

11 юли 2023, 19 ч., атриум на Галерия "Квадрат 500", София

◊ СЪБИТИЕТО

11 юли е Световен ден на бандонеона и тази година той ще бъде отбелязан в София с концерт на известния български бандонеонист обявен за музикант на годината от слушателите на БНР Стоян Караиванов и ръководения от него Orquesta Tipica Libertango.

Бандонеонът е основния и най-важен инструмент на танго музиката, чиито водещи изпълнители се ползват с изключителна популярност в родината на тангото, Аржентина. Не случайно, през 2000 г. аржентинците обявяват рождената дата на на своя най-обичан и известен бандонеонист Анибал Тройло, като официален ден на бандонеона. На същия този ден най-обичаният и известен български бандонеонист Стоян Караиванов ще отдаде своята почит към легендарния Тройло и към енигматичния бандонеон, изпълнявайки специална програма с известни танго композиции заедно с музикантите от първия български танго оркестър.

Стоян Караиванов е едно от най-горещите имена на българската музикална сцена в момента. През 2020 г. когато вече е утвърден и многократно награждаван изпълнител на баян той решава да смени инструмента и да се посвети на бандонеона. Причината е любовта му към музиката на Астор Пиацола, която го кара да се потопи дълбоко в историята на тангото и да започне да изучава великите оркестри и композитори на танго вдъхновявали самия Пиацола. Талантът и уменията на Стоян, както и уроците при такива легенди на бандонеона като Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели му позволяват изключително бързо да усвои техниките и тънкостите на "инструмента на дявола" и през 2021 и 2022 той вече е канен като солист от най-големите симфонични и филхармонични оркестри в България и свири с редица водещи камерни ансамбли и изпълнители. Не закъсняват и наградите – освен, че печели престижния приз “Музикант на годината” през 2023 г. Стоян става победител в категория "Музика" в конкурса на фондация "Стоян Камбарев" и печели първа награда на реномирания конкурс в Клингентал, Германия.

През лятото на 2022 г. Стоян създава първия класически български танго оркестър, с който изпълнява музиката на великите оркестри от историята на тангото. За краткото си съществуване Orquesta Tipica Libertango на два пъти вече е изправял препълнената зала България на крака - на дебютния си концерт посветен на стила на легендарния оркестър на Освалдо Пулиезе през декември, както и на последвалото участие в Европейския музикален фестивал през май. Очакваме това да се случи и на концерта, посветен на Деня на бандонеона на 11 юли, когато талантливите млади музиканти ще представят съвсем нова програма, включваща известни танга в стила на прочутите оркестри на Анибал Тройло, Хуан Д'Ариенцо, Карлос Ди Сарли и Освалдо Пулиезе, както и някои от най-големите хитове на Астор Пиацола. Предстои една вълнуваща и емоционална лятна вечер, както за зрителите така и за владеещите танца на аржентинското танго, за които организаторите са предвидили специална зона за танцуване.

Концертът ще се проведе на 11 юли от 19 ч. в атриума на Галерия "Квадрат 500". Билетите са в продажба в системата на EPAYGO, на касите на EasyPay и онлайн на http://tickets.diadeltango.bg.

Достъпът до концерта ще се осъществи през входа на гърба на галерията от страната на бул. "Васил Левски", а не през главния вход на "Квадрат 500". При дъждовно време събитието ще се проведе в залата на последния етаж на галерията.

Уебсайт: https://www.diadelbandoneon.com/

Страница във facebook: https://www.facebook.com/events/1705978736541964

Автор:
Иво Борисов
Публикация:
09.07.2023 г. 11:54
Посетено:
649
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37229-tango-kontsert-na-muzikanta-na-godinata-stoyan-karaivanov-i-negoviya-orquesta-libertango-po-sluchay-svetovniya-den-na-bandoneona