Музика

Стартира четиринадесетото издание на Майсторския клас на Людмил Ангелов в Нов български университет

Заключителен концерт на 15 юли в Камерна зала „България" от 19 ч.

Стартира четиринадесетото издание на Майсторския клас на Людмил Ангелов в Нов български университет

За четиринадесета поредна година, признатият за един от най-добрите интерпретатори на Шопен – проф. Людмил Ангелов ще обучава млади пианисти в своя клавирен майсторски клас в Нов български университет от 4 до 15 юли 2023 г.

Регистрацията на участниците е вече активна, а право да се включат в класа имат млади пианисти от 14 до 30-годишна възраст от музикалните училища и академии от България и чужбина.

Майсторският клас ще достигне своята кулминация със заключителен концерт на 15 юли, в Камерна зала „България" от 19 ч.

По традиция след концерта Людмил Ангелов ще присъди награди на най-добрите участници. Изявените млади пианисти ще получат възможността да участват в Концерт със симфоничен оркестър през следващия музикален сезон, участие в концерт в рамките на един от следните български фестивали: „Пиано Екстраваганца" или „Софийски музикални седмици", участие в концерт в City Mark Art Center, Sofia или да получат възможност за стипендия за обучение в курс на проф. Ангелов в НБУ.

През сезона 1987/1988, световноизвестният пианист Людмил Ангелов представя всички творби на Шопен за соло пиано в цикъл от дванадесет рецитала, за което получава отличието „Млад музикант на годината" в България. През 1999 изпълнява с огромен успех интеграла с музика на композитора в Мадрид и други градове в Испания, а десет години по-късно го представя в България и Испания.

Проф. Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал "ГЛОРИА АРТИС" за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фр. Шопен" във Варшава през 2010,  2015 и 2020

Редица от участниците в майсторския клас на Маестро Ангелов в Нов български университет са носители на лауреатски звания и първи награди на международни музикални конкурси, сред тях са: Констанца Дюлгерова, Емануил Иванов, Мария-Десислава Стойчева, Георги Василев и много други.

През 2010 година проф. Людмил Ангелов провежда своя първи майсторски клас в НБУ. През 2011 година Академичният съвет на Нов български университет присъжда престижното звание „почетен професор" на маестро Людмил Ангелов за неговите заслуги към българската музикална култура и популяризирането ѝ в Европа и по света.

От учебната 2011-2012 година проф. Ангелов води редовни курсове по пиано, камерна музика и интерпретация в НБУ, департамент „Музика".

____________

Снимки: Изабела Янкова

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
23.06.2023 г. 14:38
Посетено:
412
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37222-startira-chetirinadesetoto-izdanie-na-maystorskiya-klas-na-lyudmil-angelov-v-nov-balgarski-universitet