Музика

“Музикална магия” 2023 - Национално турне на Плевенска филхармония

"Музикална магия" на Плевенска филхармония продължава в родния град на маестро Камджалов

Плевенска филхармония

Национално турне Музикална магия” 2023

Диригент Йордан Камджалов & солист Атанас Маринов - кларинет

Днес, 23 юни, оркестърът на Плевенска филхармония гостува в Търговище - родния град на маестро Йордан Камджалов. Маестрото още в ранни зори анонсира с много емоция предстоящото събитие в личния си и професионален профил в социалната мрежа. С благодарност към родното място, към града, в който е проходил, към предците, към вдъхновяващата творческа магия и с признание към майка си Стоянка Камджалова. Изключително искрена покана към публиката в Търговище за концерт, който сам по себе си е уникален и никога със същата емоция няма да се повтори.

Тази вечер началото на събитието е от 19 часа в залата на Драматичен театър - Търговище. Концерт-спектакълът ще бъде воден лично от маестро Камджалов. Солист на събитието е популярният зад граница и у нас Атанас Маринов, кларинетист, който е подкрепен от фондация "Йордан Камджалов". Програмата е изпъстрена с музика в нов аранжимент, произведения на велики композитори от класиката и романтизма - Чайковски, Сарасате, Бизе, Григ, Щраус, Паганини и други.

Предстоящи дати на турнето:

· 21 юни, 19:00 ч. – Драматичен театър „Йордан Йовков”, Добрич
· 22 юни, 20:30 ч. – Летен театър, Варна
· 23 юни, 19:00 ч. – Драматичен театър, Търговище
· 03 юли, 20:00 ч. – Антична крепост Туида, Сливен
· 04 юли, 20:00 ч. – Лятно кино, Ямбол
· 05 юли, 19:00 ч. – НХК, Бургас
· 07 юли, 20:00 ч. – Летен театър „Бунарджика”, Пловдив
· 27 юли, 19:30 ч. – Летен фестивал, Балчик
· 02 октомври, 19:00 ч. – Зала „Катя Попова”, Плевен
· 03 октомври, 19:00 ч. – Драматичен театър „Сава Доброплодни”, Силистра

 

 Атанас Маринов завършва НМУ „Любомир Пипков” в класа по кларинет на Сава Димитров, а през 2011 г. НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Димитър Димитров. Четири години по-късно се дипломира във Висшата консерватория в Лозана – Швейцария, в класа на Фредерик Рапин, а през 2017 г. завършва специализация като солист при Фабио ди Казола в Цюрих. Участва в майсторски класове на Майкъл Колинс, Роман Гийо, Карл Лайстер, Димитрий Расул Кареев, Милан Рериха, Хари Меки, Никола Балдеру Габор Варга и др. През 2015 г. е избран от директора на консерваторията в Лозана да бъде солист с оркестъра на консерваторията и да участва в престижния фестивал „Forum Walis”, където представя премиерно пиесата за кларинет и оркестър „Stimmenauszug” от швейцарския композитор Javier Hagens.

Като солист и камерен изпълнител Атанас Маринов се изявява на много престижни  европейски фестивали: Zermatt Musik Festival, Pully Clasique, Cully Clasique, Verbier Fesival, Eurochestries, Tibor Varga, Forum Walis и др. Лауреат е на редица международни конкурси, между които: „Млади виртуози”, Шести международен конкурс за немска и австрийска музика в Бургас, „Музика и танци” в Пловдив, Ilija „Музиката и земята”, Nikolovski – Luj в Скопие, Riddes в Швейцария, Austrian  Soloist във Виена, Grand Prize Virtuosos – Лондон.

     През 2017 г. Маринов става член на музикална агенция и фондация  Swiss Young Talent в Базел, лауреат е на Фондация „Йордан Камджалов” и Konstantin et Zinovia Katzarov. Заема позицията на соло кларинет  в младежките оркестри в Цюрих и в Тургау, Фестивалния оркестър в Бил Биен и GENESIS ORCHESTRA. От 2019 г. близо две години е соло кларинетист във Филхармония „Даежон” в Южна Корея, след което се връща в Швейцария, подписва договор с музикалната агенция Acasa live и осъществява соло рецитали и камерни концерти в цяла Европа.

Йордан Камджалов е диригент с впечатляващи изяви на три континента. Учи дирижиране при проф. Васил Казанджиев в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София и в Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин, специализира в майсторски класове на диригенти от световна величина. Лауреат на редица международни конкурси, през 2011 г. Йордан Камджалов е избран с пълен консенсус за Генерален музикален  директор и главен диригент на Хайделберг, а от 2018 г. е Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека.

Камджалов е съосновател и член на съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти в Германия; съучредител на фондация „Йордан Камджалов”, която подпомага млади български таланти; създател на Музикална лаборатория за Човека. Той е артистичен директор и главен диригент на GENESIS ORCHESTRA, който обединява доказани български изпълнители от страната, Европа и света. Съучредител и артистичен директор е на „Academia Musica” – нова образователна форма към „Лаборатория за Човека”.

Камджалов реализира редица звукозаписни проекти за престижни лейбъли като EDEL и CPO records. През 2017 г. е удостоен с най-престижната награда за класическа музика в Германия – Echo Klassik, заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров и симфоничния оркестър на БНР в категория „Запис на концерти от 20/21 век”. През 2019 г. получават номинация за престижната германска награда Opus Klassik за албума им концерти от Карл Черни и Макс Брух – първия запис със създадения от Камджалов GENESIS ORCHESTRA.

 През 2011 г. Камджалов е избран за „Музикант на годината”, а през 2019 г. печели в категорията „Музикален проект на годината” –  предаването „Алегро виваче” на БНР.

 

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
23.06.2023 г. 13:11
Посетено:
488
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37221-muzikalna-magiya-2023-natsionalno-turne-na-plevenska-filharmoniya