Музика

Романтична Виена среща огъня на Испания в Български културен център в София 26 юни от 19 ч.

Концерт на Атанас Кръстев (виолончело) и Божана Павлова (китара). В програмата: Шуберт, Вила Лобос, Пиацола, Де Фая

Програмата, която ще представят на 54-то издание на МФ „Софийски музикални седмици“ Божана Павлова (класическа китара) и Атанас Кръстев (виолончело) е вдъхновена от романтичната атмосфера на столицата на музиката – Виена и нейният завладяващ дух по времето на Франц Шуберт. През 1823 г. виенският лютиер Йохан Щауфер създава нов инструмент, наречен арпеджоне или „китарно виолончело“. Този инструмент съчетава елементи от структурата на китарата, на която обаче се свири с лък. Специално за този инструмент Франц Шуберт пише „Соната за арпеджоне и пиано“, която ще прозвучи в преработка за виолончело и китара – двата инструмента, вдъхновили създаването му. В основата на подбрания репертоар стои контрастът, постигат чрез поглед към испанската музика, повлияна от народните традиции на полуострова и автентичното фламенко. Музиката на Мануел де Файя - Сюитата „Седем испански народни песни“ и Испански танц от операта „Кратък живот“ ще оживее в изпълнение на 10 струни, както и емблематични произведения като „Кантилена“ на Вила-Лобос, „Либертанго“ и „Забрава“ на Пиацола. Две солови изпълнения ще разкрият неповторимата красота на всеки един от инструментите, до момента в който те отново ще засвирят в дует. 

Наситената програма ще чуете в Български културен център - София на 26 юни (понеделник),  от 19 ч. 

Божана Павлова е родена в Плевен, но нейният творчески път, посветен на класическата китара я отвежда във Виена. Изнася редица концерти от България, през европейските градове, до Китай, съпътсващи с престижни награди, както и майсторски класове на Китарен Форум Виена, „Дни на класическата китара“ София, Китарен Фестивал Плевен, Музикален семинар в Цайлерн и Международна лятна академия Секау в Австрия и др. Божана е преподавател в Частния университет за музика и изкуство Виена и Консерваторията Йохан-Йозеф-Фукс в Грац.

Името на талантливия български виолончелист Атанас Кръстев е познато на българската публика. Енергичен, вечно търсещ, пълен с творчески ентусиазъм и интересни идеи, той не спира да със своите предизвикателни музикални изяви. През 2016 получава научна и образователна степен „доктор”. От 2021 е доцент и преподава виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Води множество майсторски класове  в България, Украйна, Румъния, Сърбия и Северна Македония. Член е на жури в различни конкурси в страната и чужбина.

Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България , сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), I награда и Златен медал на Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen” (Австрия), III награда на Международния конкурс „Jeunesses musicale” – Белград (Сърбия).

Удостоен е с грамота и награда на Министерството на културата,  звание на Академията за млади таланти, награда „Златна муза” на Руския културно-информационен център, „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2007 и 2012), наградата „Златен век” на Министерството на културата (2018), „Златно перо” на Министерство на културата и Класик ФМ радио (2022).

Концертирал е в Австрия, Франция, Нидерландия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 участва и изнася концерти в България и чужбина с виолончеловото трио „Cellissimo” заедно с проф. Анатоли Кръстев и проф. д-р Калина Кръстева.

* * *

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г. Фестивалът „Софийски музикални седмици“ е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
23.06.2023 г. 13:00
Посетено:
444
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37217-romantichna-viena-sreshta-oganya-na-ispaniya-v-balgarski-kulturen-tsentar-v-sofiya-26-yuni-ot-19-ch