Музика

Kонцерт на "Колегиум Осанна" в 54. Международен фестивал “Софийски музикални седмици”

Произведения на Георги Попов ще звучат на 19 юни от 19:00 часа в Национална библиотека "Кирил и Методий".

Kонцерт на "Колегиум Осанна" в 54. Международен фестивал “Софийски музикални седмици”

◊ ПОКАНА

С концерт на "Колегиум ОСАННА" 54. Международен фестивал "Софийски музикални седмици" се включва в националните юбилейни чествания през 2023.

На 19 юни, когато почитаме паметта на преп. Паисий Хилендарски, Международният фестивал "Софийски музикални седмици" представя концерт на "Колегиум ОСАННА" с произведения на Георги Попов от 19:00 часа в Национална библиотека "Кирил и Методий".

Вход свободен!

На този ден се навършват 250 години от смъртта на преп. Паисий Хилендарски и това е датата, на която и Фестивалът по своеобразен начин отдава почит на българския будител и духовник. В годината, в която честваме още няколко забележителни дати - 150 години от обесването на Васил Левски, 230 години от рождението на Неофит Рилски, 110 години от балканските войни, Ансамбълът представя камерни творби на композитора Георги Попов, дълбоко свързани с българската история.

Програмата включва малки кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов, еп. Константин Преславски и старобългарски аноним. Освен вокално-инструменталните произведения, музикантите са включили старинни и съвременни православни песнопения, сред които произведения, посветени на св. Цар Борис-Михаил, светите Седмочисленици, всички български светии, както и произведение на Неофит Рилски.

В атмосферата на изложбата, посветена на 140 години от рождението на Сирак Скитник, разположена в Централното фоайе на Националната библиотека, музиката на още една творческа личност, родена в Сливен, ще поведе публиката из необятните духовни полета.

"Колегиум ОСАННА" се състои от певци и инструменталисти от различни възрасти и националности, които в различни формации представят разнообразни, често тематични концертни програми. Близо десетилетие концертират в много европейски държави, а в последните две години все повече гастролират и по българските сцени.

В тази програма Колегиумът е в състав:

д-р Елица Христова - диригент, пианист, мецосопран;
Георги Попов - композитор, баритон;
Велислава Скрильова - сопран;
Боряна Терзиева – алт;
Борис-Михаил Попов - бас.

* * *

https://www.facebook.com/bgcollegium

 

Автор:
"Колегиум Осанна"
Публикация:
17.06.2023 г. 11:21
Етикети:
годишниниконцертГеорги Попов
Международен фестивал “Софийски музикални седмици”
Национална библиотека "Кирил и Методий"
"Колегиум ОСАННА"
Посетено:
356
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37176-kontsert-na-kolegium-osanna-v-54-mezhdunaroden-festival-sofiyski-muzikalni-sedmitsi