Музика

“Полифония за 4 струни”: Рецитал на Ива Хьолцл-Николова (цигулка) и Волфганг Хьолцл (орган)

17 юни, 19 часа, Национален музей „Земята и хората“. В програмата творби от Й. С. Бах, Барток, Брукнер и Яначек

“Полифония за 4 струни”: Рецитал на Ива Хьолцл-Николова (цигулка) и Волфганг Хьолцл (орган)

◊ ПОКАНА

54. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

“Полифония за 4 струни”: Концерт на Ива Хьолцл-Николова (цигулка) и Волфганг Хьолцл (орган)

Една все по-често срещана в последно време концепция представя крупни произведения (в случая две сонати за соло цигулка в изпълнение Ива Хьолцл-Николова - Баховата в до-мажор и тази на Бела Барток),  поднесени в своеобразна рамка от малки пре- и интер-людии. Барток пише своята соната по образец на Баховите (запазва формите, използва теми и цитати), но ги надминава по сложност, използвайки техническото и звукоизразно съвършенство на цигулката през призмата на творец от ХХ век. 

Като свръзка Волфганг Хьолцл ще изпълни на орган своя „Hommage a Bartok&Bach“. Той и ще открие концерта с единствената творба за орган на Брукнер “Перг Прелюд”. Накрая ще прозвучи Леош Яначек - Малка сонатина за цигулка и орган по теми от цикъла “По неотъпкани пътеки”.

С този концерт от 19 ч. ще промотираме и новопостроения първи български орган в Националния музей „Земята и хората“ (изцяло с усилията на Росен Драганов), а преди това от 17.45 ч. ще бъде представена книгата на Христо Бъжев „Органите в България“.

 

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
15.06.2023 г. 14:23
Етикети:
органцигулкапредставяне на книгаСофийски музикални седмициоркестриконцерткласическа музика
„Органите в България“
Христо Бъжев
Волфганг Хьолцл
Ива Хьолцл-Николова
“Полифония за 4 струни”
Посетено:
361
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37163-polifoniya-za-4-struni-retsital-na-iva-hyoltsl-nikolova-tsigulka-i-volfgang-hyoltsl-organ