Музика

"Сцена на младия музикант": Джоел Мъндей (цигулка) и Ванеса Христова (виола)

Концерт на двамата млади лауреати на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ – Добрич ’22

"Сцена на младия музикант": Джоел Мъндей (цигулка) и Ванеса Христова (виола)

"Сцена на младия музикант": Джоел Мъндей (цигулка) и Ванеса Христова (виола)      

В програмата на концерта в Български културен център на 14 юни са включени произведения от Моцарт, Й. С. Бах, ДобринкаТабакова, Михаил Кугел, Изаи, Марк Бушков, Мартину. Двамата млади лауреати на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ – Добрич ’22, ще ви очароват със своята енергия, творчески талант и музикална дарба.

Британският цигулар Джоел Мъндей концертира като солист и камерен музикант в Европа, Америка и Азия. Негови ментори са Даниел Роуланд, Марк Бушков и Алина Ибрахимова. Джоел прави концертния си дебют на 15 години в катедралата "Сейнт Джайлс", Единбург. През 2017 г. изпълнява Концерт за цигулка от Корнголд със симфоничния оркестър на Кралския музикален колеж под диригентството на Жак Коен. Същата година е поканен да изнесе дебютния си концерт в зала "Уигмор" и става артист на фестивала "Two moors", за който представя редица рецитали, оценени високо от британските критици. Редовно се изявява като солист на многобройни симфонични и камерни оркестри в Обединеното кралство. Редовно работи с признатите пианисти Джулиан Тревелян, Томас Кели и Лукас Крупински, с последния от които изнася редица изключително успешни рецитали, излъчвани на живо по време на пандемията от Ковид-19, спонсорирани от лейди Камила Пануфник. През 2021 г. той сформира дуото ,,Адеос” с виолистката Ванеса Христова. Джоел е канен на фестивали и майсторски курсове, сред които IMS Prussia Cove, Encuentro de Santander, майсторски курс ,,Keshet Eilon”, Международен музикален фестивал ,,Bowdoin”, майсторски курс ,,New Virtuosi”, Международна цигулкова академия на Роднк Френд, ISA University of Music and Performing Arts Vienna, ,,Erben” Майсторски клас Мюнхен и Музикален фестивал ,,Pila” Полша. Участвал е в майсторски класове при педагозите Вадим Глузман, Шмуел Ашкенази, Хагай Шахам, Родни Френд, Мариен Пикети, Петру Мунтеану, Иля Калер, Люис Каплан, Джоел Смирнов, Михаела Мартин.

Джоел е награждаван от многобройни международни конкурси за цигулари, сред които Награда на спонсорите на фестивала в Пила, Полша (2021), Първа награда на конкурса на Кралския музикален колеж (2017), Първа награда на фестивала ,, Two moors” (2016), Трета награда на Международния музикален конкурс "Уитгифт" (2017). През 2016 г. Джоел е приет с пълна стипендия в Младежкия департамент на Кралския музикален колеж, където учи при професор Ани Шнарх. През 2022 г. завършва с отличие бакалавърска степен. В момента учи магистърска степен там като стипендиант с Алина Ибрахимова и Даниел Роуланд. Джоел свири на цигулка от Флориан Леонхард, която е любезно предоставена от Кралския музикален колеж и на лък от Арнолд Фойгт. Той е представляван от г-н Роджър Хенди и е благодарен за щедрата подкрепа на Talent Unlimited, фондация Joanna Leach, Help Musicians UK, Dulce Haigh Marshall Trust, Stephen Bell Charitable Trust, Kathleen Trust и ISCA Ensemble.

Ванеса Христова се изявява като солист, камерен музикант и оркестров водач на виоли. Концертирала е в Royal Albert Hall, Royal Festival Hall, Konzerthaus Берлин, Cadogan Hall, Лондон Колизеум, Национална концерна зала „Дъблин“ и зала „България“. Нейните скорошни отличия включват първа награда на Международния музикален конкурс в Добрич, втора награда на конкурса King's Peak, трета награда на конкурса D'addario String Prize в Северен Лондон и финалист на Международния конкурс за виола Антон Рубинщайн. Ванеса участва във фестивали, включително Young Euro Classics Берлин, Международен музикален фестивал "Орфеус” Виена, Фестивална академия Будапеща, ММФ ,,Варненско лято” и наскоро беше поканена на Encuentro de Santander и Маястра. Като солист е свирила с редица оркестри и редовно има рецитали в Европа. Работила е с диригенти като Владимир Юровски, сър Андрю Дейвис, Василий Петренко, Йоханес Мейсъл, Максим Венгеров. През 2020 г. е избрана за Evolve Scheme на Английската национална опера. През 2022 г. е номинирана за Strings Experience на Лондонския симфоничен оркестър, през 2023 г. за участие в академията на Камерния оркестър на Европа. Миналата година тя записа компактдиск в Abbey Road Studios като първа соло виола на LGT Young Soloists. Като камерен музикант е свирила със струнен квартет „Добри Христов“ и е записвала за радио Варна. През 2019 г. тя беше най-младият финалист в конкурса на квартет ,,Единбург”. Наскоро тя записа дуо за цигулка и виола № 2 от Моцарт в студиото на Университета в Съри като част от дуо ,,Адеос”, чийто ментори са квартет ,,Мармен” и Максим Рисанов. През 2023 г. дуото има зает концертен график, включително изпълнение на Синфония-кончертанте от Моцарт с ISCA Ensemble и рецитали в Девън и София. Нейни учители по камерна музика са и квартет ,,Павел Хаас”, квартет ,,Сакони”, квартет ,,Харлем” и членове на Камерния оркестър на Европа. Ванеса редовно участва в майсторски класове на Лоурънс Пауър, Александър Земцов, Саймън Роуланд-Джоунс, Татяна Масуренко, Уилфред Стреле, Мате Шукс, Гай Браунщайн. Стипендиант е на Международния музикален семинар Prussia Cove в класа на Ларс Андерс Томтер, чрез който е свирила за принц Едуард и е участвала в концерт на Стивън Исърлис. В момента Ванеса следва магистърска степен в Кралския музикален колеж в Лондон като стипендиант на Елси Гертруд Мартин в класа на Натан Брауд. Там тя е водач на всички оркестри, носителка е на наградата на виоловия конкурс и има стипендия за Artist Diploma през 2023-24 г. Ванеса е щедро подкрепяна от музикалните фондации Countess of Munster, Kathleen Trust и Stephen Bell Trust. Тя свири на виола на Стефан-Питър Грайнер и Марк Дженингс, предоставена от IMS Prussia Cove и лък на Ивано Конти, предоставен от Националната концертна зала „Дъблин“.

* * *

МФ "Софийски музикални седмици" е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г.
 
Съорганизатори:
Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата.

         

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
13.06.2023 г. 17:17
Посетено:
523
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37161-stsena-na-mladiya-muzikant-dzhoel-mandey-tsigulka-i-vanesa-hristova-viola