Музика

Концерт на Светлин Русев – цигулка, Александър Сомов - виолончело, Надежда Цанова – пиано

Елегантност, обаяние и финес: 14 юни 2023, 19 часа, НДК - Кино Люмиер зала 11

Концерт на Светлин Русев – цигулка, Александър Сомов - виолончело, Надежда Цанова – пиано

Концерт на Светлин Русев – цигулка, Александър Сомов - виолончело, Надежда Цанова – пиано

Доказани големи музиканти с харизматично присъствие и талант на сцената. Любими изпълнители на родната публиката със своето обаятелно и силно присъствие. Тримата заедно ще изпълнят Елегично трио № 2 в ре минор, за цигулка, виолончело и пиано от Сергей Рахманинов и Клавирно трио № 2 в ми минор от Дмитрий Шостакович.

Блестящата международна кариера на Светлин Русев го свързана с много от най-големите концертни зали по света и когато се завърне в България е удоволствие да събере родната публика. За първи път именития цигулар ще свири с изящната и доказала се пианистка Надежда Цанова, чиято грация и силно музикално присъствие оставят трайна следа. С всички свои награди и отличия по света Надежда Цанова завършва и “Schola Cantorum” в Париж, където получава най-високото отличие за концертиращ пианист – “Diploma Di Concert. Александър Сомов е известният български челист, покорил световните сцени от Лондон, където още през 1998 става първият източноевропейски носител на Златния медал, най-високата награда на „Гилдхол скуул”, и заедно със Светлин Русев са имали творчески срещи по световните сцени. Александър Сомов е канен постоянно като гост водач на виолончелите в Лондонската филхармония, а в момента е соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Редовно провежда майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала (Швеция) и Флен (Франция).

На 14 юни в зала 11 на НДК ще имаме удоволствието да чуем тримата изявени солисти с изпълнение на творби от Шостакович и Рахманинов, в рамките на фестивалните дни „Софийски музикални седмици“, и преди интензивната концертна дейност на Светлин Русев да го отведе навсякъде по света с неговия изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. В настоящия момент, в допълнение към своята стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е последователно артистичен съветник на Софийска филхармония, а в момента - и артистичен съветник на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.

Билети онлайн https://www.eventim.bg/bg/bileti/

* * *

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

 

Автор:
МФ "Софийски музикални седмици"
Публикация:
09.06.2023 г. 10:13
Посетено:
492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37114-kontsert-na-svetlin-rusev-tsigulka-aleksandar-somov-violonchelo-nadezhda-tsanova-piano