Музика

Вселената Верди в галаконцерт „Tutto Verdi“ за старта на Опера в Летния театър - Варна 2023

Диригент маестро Якопо Сипари ди Пескасероли

Вселената Верди в галаконцерт „Tutto Verdi“ за старта на Опера в Летния театър - Варна 2023

◊ СЪБИТИЕТО

XIV издание на Опера в Летния театър – Варна 2023 започва на 16 юни от 21 часа с поклон пред Джузепе Верди, по повод 210 години от рождението на всепризнатия оперен композитор на всички времена.

Внушителният галаконцерт с многозначния наслов „Tutto Verdi“ (tutto – всичко, итал.), под диригентството на темпераментния постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна Якопо Сипари ди Пескасероли, ще поднесе онова красиво и богато на емоции преживяване, което винаги предизвиква творчеството на великия италианец.

 

◊ ПРОГРАМАТА

Сред солистите се откроява виртуозното сопрано Доната Д‘Анунцио Ломбарди, една от най-добрите интерпретаторки на Верди, известна като „Гласът на Пучини“, която с удоволствие се завръща на варненска сцена, за да представи ариите на Виолета от „Травиата“ и Леонора от „Силата на съдбата“. Второто ярко присъствие е на френско-тунизийския тенор Амади Лага – певец с интересен, експресивен глас и изключително развит висок регистър. В „Tutto Verdi“ той ще дебютира във Варна с арии на Алфред от „Травиата“ и Радамес от „Аида“. И разбира се, един от музикалните акценти на вечерта ще бъде дуетът на Аида и Радамес от „Аида“, в изпълнение на Доната Д‘Анунцио Ломбарди и Амади Лага.

Ария на Виолета от „Травиата“ ще изпълни сопраното Илина Михайлова. Сред най-силните моменти в певческата ѝ кариера се нареждат изяви в Болшой театър и участия в бенефисните галаконцерти на Хосе Карерас в София и Атина, за които получава лична покана от световноизвестния тенор.  Илина Михайлова участва и в проекта Opera D’Amore, който представя на световни сцени арии, дуети и увертюри от велики произведения, посветени на любовта и поднесени с 3D визуализации. Басът Деян Вачков, половинката от артистичния и житейски тандем Михайлова - Вачков ще се превъплъти в Атила от едноименната опера. Блестящата международна кариера на Вачков, поставила го на една сцена със звезди като Анна Нетребко, го отвежда и до мадридския Театро Реал, където миналата година след участието си като Краля на Египет в „Аида“ получава поздравления лично от краля и кралицата на Испания.

С Каватина на Одабела от „Атила“ ще се включи сопраното Линка Стоянова, която след щастливото майчинство отново ще пее на лятната сцена, възнаградила я в годините назад с много аплодисменти. Ирина Жекова, другото добре познато варненско сопрано, в „Tutto Verdi“ ще представи своята Джилда от „Риголето“. Басът Гео Чобанов, който неотдавна се завърна от концертен гастрол в Канада, ще поднесе Ария на Закария от „Набуко“.

В богатата и разнообразна програма на "Tutto Verdi" своето вокално и артистично майсторство ще покажат също именитите Йоана Железчева - сопран, Михаела Берова - мецосопран, Силвия Ангелова - мецосопран, Валерий Георгиев - тенор, Иво Йорданов - баритон, Свилен Николов – баритон и Евгений Станимиров – бас, заедно с хора и оркестъра на Държавна опера Варна.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
05.06.2023 г. 10:33