Музика

Триъгълникът Минесота - Бразилия - Балканите

54. Международен фестивал "Софийски музикални седмици" 2023

◊ ТРИЪГЪЛНИКЪТ МИНЕСОТА - БРАЗИЛИЯ - БАЛКАНИТЕ

Ансамбъл „Балканикус“ от Минеаполис, щата Минесота, е в състав Николай Коларов (виолончело), Джил Доу (пиано), Патрик О‘Кийф (кларинет) и Фернандо Меза (ударни).

В концерта на 30 май в Камерна зала „България“ Ансамбъл „Балканикус“ ще представи програма от световни и български премиери на произведения от американски и балкански композитори. Творбите са от Карл Шимел и Патрик О‘Кийф (САЩ), Дориан Чене (Албания) и Васил Казанджиев.

 Ансамбълът води началото си от 2003 година, когато д-р Николай Коларов започва серия концерти от балканска камерна музика, които да представят тази непозната на американската публика страна от регионалните култури. Патрик участва още от първия концерт, а Джил и Фернандо са в състава през последното десетилетие. Преди десет години „Балканикус“ прераства в Институт за Балканско изкуство, култура и история (BIBACH), който организира освен камерните концерти и фолклорни фестивали, лекции и изложби. Това е първо гостуване на ансамбъла в България.

Точно месец по-късно е концертът на ансамбъла „Камерата Балканика“  на 30 юни в Камерна зала “България” под наслов “Ритмите на Бразилия и Балканите”, в който сръбските музикантки и носители на този лейбъл Милица Йованович – флейта и Йованка Янкович Вишекруна – пиано са на сцената с нашите Евгени Ноев – цигулка, Цветан Лазаров – контрабас, в програма от произведения на Вила Лобос, Жоаким Каладо, Боки Милошевич, Марко Тайчевич, Патапио Силва и др.

____________

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г.
Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация

 Съорганизатори: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата 

 

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
29.05.2023 г. 13:25
Етикети:
Софийски музикални седмициконцерткласическа музика
„Камерата Балканика“
Ансамбъл „Балканикус“
Посетено:
252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/37032-triagalnikat-minesota-braziliya-balkanite