Музика

Симфоничен концерт с млади таланти от НУИ „Добри Христов“ - Варна, на 17 май

Под палката на маестро Кръстин Настев възпитаниците на легендарното Музикално училище ще бъдат солисти на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна

На сцената на Държавна опера Варна на 17 май от 19:00 часа ще бъде очакваният с много вълнение от ученици и родители Годишен симфоничен концерт с участието на изявени таланти от НУИ „Добри Христов“. Събитието продължава традицията на сътрудничество между Варненската опера и Националното училище по изкуства.

В репертоара на младите музиканти присъстват разнообразни откъси от творби както на класици като Бах и Шостакович, така и на съвременни творци, като преобладават произведения на композитори от Романтизма.

Ще имаме удоволствието да слушаме изпълнения на пианистите Борис Иванов, Елица Николова и Мария Янева, флейтистката София Иванова, кларинетиста Андрю Младенов и виолистката Пламена Павлова. В концерта е включена и пиеса за два акордеона, която ще изпълни Станислав Николов в акомпанимент на преподавателя си Веселин Иванов. В програмата присъстват добре познати произведения като любимия на меломаните Концерт за пиано от Григ, както и по-рядко изпълнявани на варненска сцена творби като Концерт за виола от Форсайт.

„Можем да определим този симфоничен концерт като своеобразен образователен проект, защото идеята му е не само да представи възможностите на учениците, но и да се реализира като съвместно начинание на деца и възрастни, в което младите надежди се научават каква е спецификата на работата с оркестър“, споделя диригентът Кръстин Настев.

НУИ “Добри Христов”
Снимки Росен Донев

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
16.05.2023 г. 18:29
Етикети:
Кръстин НастевДържавна опера Варна
Годишен симфоничен концерт
НУИ „Добри Христов“ концерт
Посетено:
297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36943-simfonichen-kontsert-s-mladi-talanti-ot-nui-dobri-hristov-varna-na-17-may