Музика

Музика без граници – концерт на хора на Държавна опера Стара Загора

На 19 май на сцената на Старозагорската опера под диригентството на Младен Станев ще прозвучи "МИСА ТАНГО" на съвременния аржентински композитор Мартин Палмери

Музика без граници – концерт на хора на Държавна опера Стара Загора

Станалият вече традиционен пролетен концерт на хора на Старозагорската опера ще продължи бутиковата линия от последните години, в която представя модерно произведение, насочено към различни възрастови и естетически вкусове.
 
Тази година, на 19 май, от 19. 00 часа на сцената на Старозагорската опера под диригентството на Младен Станев ще прозвучи МИСА ТАНГО на съвременния аржентински композитор Мартин Палмери.

МИСА ТАНГО (позната и като Меса от Буенос Айрес) е пленително произведение, изтъкано от ритмите, мелодиката и страстта на тангото – огненият танц, чрез който можем да изразим чувствата си, всяко моментно състояние и емоция в живота, дори и религиозната си отдаденост. Универсалността на този популярен и обичан музикален език достига лесно до всички нас и ни прави съпреживяващи. Написана е върху латинския текст на месата - ясно послание, че човешката чувственост се изразява във всичко – и във възходите и спадовете на живота, и в любовта, и в страданието, както и в неизменната част от всичко – вярата ни, която е облечена  тук в изключително човешкия темперамент на ежедневието и празника. Произведението е създадено през 2006 г. и от тогава насам е спечелило свръхпопулярност далеч зад пределите на родината си. Освен че е преминало през репертоара на почти всички филхармонични състави, ежегодно в различни европейски столици се прави фестивал с името на Миса Танго (тази година център на събитието е Берлин), който събира множество изпълнители и публика от цял свят.

Мартин Палмери е роден в Буенос Айрес през 1965 година. Получил е образование като инструменталист, певец, хоров, оркестров диригент и композитор, има изключително богато творчество в областта както на традиционните танцови форми, така и на мащабни оркестрови и кантатно-ораториални творби. Почти половината от времето си прекарва в концертни пътувания из Европа, много често ангажиран с интерпретацията като пианист и диригент именно на това произведение.

Пространствените хорови номера на месата, в които изключително майсторски се преплитат полифоничните елементи на старинната музика с искрящата определено жанрова звучност на тангото, са подчертани от специфичния партньор – инструменталния съпровод.

Камерен щрайх оркестър в състав: концертмайстор Емил Шейтанов, Константин Косев – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ана Михайлова  – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, Мануела Манолова - пиано, и специфичния аржентински инструмент бандонеон, близък по звучност до по-разпространения в европейските страни акордеон. Изпълнител на този инструмент в концерта е Георги Иванов – дипломант на Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив,  студент на изтъкнатия наш изпълнител Ангел Маринов.

Солистичната мецосопранова партия е поверена на Добринка Койнова-Бирман, дългогодишен артист-хорист  в операта в Люнебург, Германия и вокален педагог на студентския хор в града, отскоро – член на състава на Държавна опера Стара Загора. В това произведение тя има заслуга и като хормайстор при подготовката на произведението.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
16.05.2023 г. 15:39
Посетено:
351
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36932-muzika-bez-granitsi-kontsert-na-hora-na-darzhavna-opera-stara-zagora