Музика

Емануил Иванов ще дебютира с Радиосимфониците под палката на маестро Росен Миланов

Концерт на 28 април от 19.00 часа в Зала „България"

Емануил Иванов ще дебютира с Радиосимфониците под палката на маестро Росен Миланов

 

Блестящият пианист Емануил Иванов ще дебютира със Симфоничния оркестър на БНР на 28 април, петък, от 19.00 часа в Зала „България". Той ще изпълни Концерт за пиано за лява ръка и оркестър от Равел. Под палката на маестро Росен Миланов ще прозвучат още Увертюра и Вакханалия из операта „Танхойзер" от Вагнер и Симфония „Данте" от Лист. Специалното участие в концерта ще вземе женският състав от Смесения хор на БНР, който през настоящия сезон чества 70 години от създаването си.  

Концерт за пиано за лява ръка и оркестър е една от най-ярките творби на Морис Равел. Произведението е посветено на немския пианист Паул Витгенщайн, който губи дясната си ръка по време на Първата световна война. Равел е изправен пред предизвикателството да създаде пълноценна солова партия за лява ръка, като в същото време търси точния баланс между пианиста и оркестъра. Резултатът е виртуозна клавирна партия, която е не само смислена и емоционално наситена, но и дълбоко вълнуваща за изпълнителя и слушателя. Емануил Иванов сподели, че Концертът за лява ръка на Равел е негова голяма мечта от години и е много щастлив, че ще може да я реализира на софийска сцена. 

Обичан и уважаван от публиката и музикантите, Росен Миланов е музикален директор на Симфоничния оркестър Кълъмбъс, Симфоничните оркестри на Чатакуа и Принстън и главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна. Заниманията си с музика започва в Детския хор на БНР, завършва НМУ „Л. Пипков", НМА „Проф. П. Владигеров" и два от най-престижните американски университета за изкуства – „Джулиард скул" в Ню Йорк и Института „Къртис" във Филаделфия. От 2003 до 2008 г. е диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Носител на приза „Музикант на годината 2011" на предаването „Алегро виваче". 

От години живее и работи в САЩ, където е дирижирал симфоничните оркестри на Колорадо, Детройт, Индианаполис, Балтимор, Милуоки, Сиатъл, Форт Уърт, Националния симфоничен оркестър в „Кенеди център", образователната инициатива на „Карнеги хол" с оркестъра „Сейнт Люк" и „Сивик оркестра" – Чикаго. Сътрудничи със Симфоничните оркестри на ВВС и на Романска Швейцария, Ротердамска филхармония, с националните симфонични оркестри на Олборг, Латвия и Унгария, с оркестри в Торонто, Ванкувър, Мексико, Колумбия, Сао Паоло и Бело Оризонти, Нова Зеландия, с Филхармонията Квазулу-Натал в Южна Африка. Росен Миланов е дирижирал и симфоничния оркестър на Японска радиотелевизионна компания NHK, оркестрите на Сапоро, Токио, Сингапур, Филхармониите на Малайзия и Хонг Конг.  

Емануил Иванов привлича вниманието на международната музикална общност като печели Първа награда на Международния конкурс „Феручо Бузони" през 2019. Част от наградата му е солов концерт в "Ла Скала", следват концертни ангажименти в най-престижните зали в света. Изнася солови рецитали във Франция, Япония, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. Носител е на награди от престижни международни конкурси като „Алесандро Казагранде", „Скрябин-Рахманинов", „Лист-Барток", „Млади виртуози", „Дину Липати", наградата „Кристална лира" и авторитетни отличия като "Musicians' Company Silver Medal" и "Carnwath Piano Scholarship". Носител на приза „Млад музикант на годината 2019" на предаването „Алегро виваче". 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в Зала "България" и в мрежата на Ивентим

 
Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
26.04.2023 г. 11:42
Етикети:
Посетено:
334
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36806-emanuil-ivanov-shte-debyutira-s-radiosimfonitsite-pod-palkata-na-maestro-rosen-milanov