Музика

Празничен концерт: Русенска филхармония и солисти - ученици от НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе

20 април 2023, 19 часа, Зала Филхармония

На 20 април, четвъртък, от 19 часа в зала Филхармония, Оркестърът на Държавна опера - Русе и солисти – ученици от Националното училище по изкуствата, както всяка година, ще отбележат с Празничен концерт рождената дата на патрона на училището - бележития български композитор проф. Веселин Стоянов (20 април 1902 - 29 юни 1969 г.)

Русенското училище по изкуствата е своеобразна школа, която е създала и поставила мощните основи за изграждането на десетки български музиканти!

Всеизвестно е, че най-здравото и най-високо професионално ядро от оркестранти, оперни и балетни артисти от състава на Русенската опера са възпитаници на русенското училище по изкуствата. Мнозина от най-добрите днес са вече част от преподавателския екип на тази русенска школа. Училището възлага надежди за успеха на всеки един свой възпитаник, който носи заслуженото признание и обичта на публиката по целия свят. Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ е обичан и предпочитан дом, в който талантът израства и се развива, личността се обогатява и усъвършенства, професионалното майсторство се превръща в постигната цел и в широк хоризонт от творчески възможности.

Тази година в Празничния концерт ще се влючат изявените ученици: Вероника Илиева - пиано, Кристиян Ангелов - пиано, Мариан Петков – цигулка, Преслав Ламбев - цигулка, Борислава Каратодорова - флейта, Теодор Димитров - флейта, Александър Каратодоров - кларинет, Ростислав Върбанов - кларинет, а своеобразен прецедент в концерната програма е най-малкият участник – шестокласничката Жана Желева, която свири на флейта.

Всъщност за първи път в концерта ще участват трима флейтисти на преподавателката Надежда Андреева, която продължава традициите на силната флейтова русенска школа, откъдето са започнали музикалната си кариера много изявени инструменталисти!

В програмата:

Бетовен - Първи клавирен концерт, Равел - Концерт за пиано Сол мажор, Лало - Испанска симфония, Моцарт - Четвърти цигулков концерт, Моцарт - Анданте, Карл Райнеке - Концерт за флейта, Сесил Шаминад - Концертино за флейта, Доницети - Концертино за кларинет, и Бергсон - Сцена и ария за кларинет.

Диригент - Иван Илиев

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
19.04.2023 г. 17:16
Етикети:
Държавна опера РусеИван ИлиевПразничен концерт
проф. Веселин Стоянов
НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе
Посетено:
409
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36766-praznichen-kontsert-rusenska-filharmoniya-i-solisti-uchenitsi-ot-nui-prof-veselin-stoyanov-ruse