Музика

Маестро Емил Табаков дирижира „Реквием“ от Антонин Дворжак в Русе

Концерт на 13 април, Велики четвъртък, от 19 часа в зала Филхармония

Маестро Емил Табаков дирижира „Реквием“ от Антонин Дворжак в Русе

“Избрах Дворжак, защото в България много често се изпълняват реквиемите на Моцарт и Верди! Аз ще го дирижирам за четвърти път, а за Русе това ще бъде първо изпълнение. Дворжак привнася един славянски цвят на музиката, което я прави изключително интересна за мен!”

Това сподели маестро Емил Табаков, който ще дирижира оркестъра на Русенската опера на Велики четвъртък в зала Филхармония.

На 13 април от 19 часа, именно там ще бъде представен РЕКВИЕМ на Антонин Дворжак. Концертът ще бъде предаван пряко по БНТ2.

В Страстната седмица, в навечерието на Разпети петък, Държавна опера - Русе традиционно се обръща чрез тематичен концерт към своята публика с послание за смирение, и призив за преклонение пред красотата на вечното изкуство - стъпило на основите на Европейската християнска цивилизация.

В дните на смирение преди Възкресение Христово, изборът на творческия екип, оглавяван от Маестро Емил Табаков, се насочи към едно почти неизпълнявано в България кантатно-ораториално произведение – „Реквием“ от Антонин Дворжак.

Творбата е забележително мащабна. Тя дава възможност на традиционния квартет от солисти – сопран, алт, тенор и бас, както и на големия хоров състав, да създадат усещането за тържественост. Това е преживяване, родило се от силата на вярата в доброто, в спасението, и в истината за Вечността.

Творбата е  създадена върху средновековните църковни стихове на католическата заупокойната меса (Requiem). Именно така се  изгражда своеобразна поредица от музикално-драматургични картини, които разкриват изконно заложената доброта във всяко човешко същество, и споделят затрогващата дълбина на вярата, вкоренена в човешкия дух!

Тържествените ансамбли на мощния хор и мащабен оркестър,  раздират завесата, зад която се разкрива необозримият хоризонт на Вечността.

Вечността - олицетворена от безсмъртието на човешката душа, от безсмъртието на изкуството, от безсмъртието на красотата, от вечната сила на Бога.

Като солисти на сцената ще видим и чуем Теодора Чукурска, Андреана Николова, Михаил Михайлов и Пламен Бейков.

Диригент на хора е Стелияна Димитрова-Хернани.

 

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
12.04.2023 г. 12:43