Музика

Известната арфистка Сузана Клинчарова с XII Майсторски клас в Нов български университет и нов албум

„Романтичната арфа“ - заключителни концерти на 9 април в Галерия УниАрт на НБУ и на 10 април в Камерна зала „България“

Известната българска арфистка и почетен професор на НБУ Сузана Клинчарова, чиято успешна кариера я отвежда на много престижни сцени по целия свят, провежда своя XII Майсторски клас в Нов български университет от 1 до 10 април.

Заключителните концерти на тазгодишния майсторски клас със заглавие „Романтичната арфа“ ще се проведат на 09.04.2023 г. в Галерия УниАрт на НБУ от 15:00 ч., и на 10.04.2023 г., от 19:00 ч. в Камерна зала „България“.

В програмата на концерта са включени произведения от Томас, Хаселманс, Цабел, Пиерне, Турние, Респиги, Албениц, Геанадос. Концертите са посветени на преподавателката на проф. Клинчарова - проф. Сузана Милдониан, която ни напусна през 2022 г.

В концертите ще участват младите арфистки Александрина Кушинчанова – студент по арфа в Нов български университет и ученичките от Национално музикално училище – Божана Божилова и Яна Георгиева. Специално участие ще вземат и Весела Тричкова – артист-изпълнител и солист на Софийска филхармония и Ирина Първанова, българска арфистка и актриса.

В края на миналата година професор Клинчарова добави още един албум към своята богата дискография. Заглавието му е „Класически шедьоври за арфа“ и включва оригинални произведения за инструмента от Карл Филип Емануел Бах, Франтишек Бенда, Жан-Батист Крумхолц, София Дусек и Луи Шпор. Това е двадесетият пореден албум на известната българска арфистка. Сузана Клинчарова е преподавател в Консерваторията в Париж и води класове, както в България и Франция, така и в САЩ. 

Участници от тазгодишния майсторски клас в НБУ ще представят отново концерт във Франция през юли в рамките на Майсторски клас в престижната академия Opus Artis Paris. Проектът ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.

* * *

Снимки: Косьо Хаджигенчев

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
05.04.2023 г. 11:31
Посетено:
635
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36687-izvestnata-arfistka-suzana-klincharova-s-xii-maystorski-klas-v-nov-balgarski-universitet-i-nov-album