Музика

Детският хор на БНР и „Софийски солисти" с Великденски концерт на 31 март

Диригент ще е Константин Добройков, солисти ще са Ина Кънчева и Мария Радоева

Детският хор на БНР и „Софийски солисти" с Великденски концерт на 31 март: 2
Детският хор на БНР
Детският хор на БНР и „Софийски солисти" с Великденски концерт на 31 март: 3
Ина Кънчева
Детският хор на БНР и „Софийски солисти" с Великденски концерт на 31 март: 4
Мария Радоева
Детският хор на БНР и „Софийски солисти" с Великденски концерт на 31 март: 5
Константин Добройков
 
Детският хор на БНР и „Софийски солисти" с Великденски концерт на 31 март

Детският хор на БНР и Камерен ансамбъл „Софийски солисти" подготвят изключително музикално преживяване в навечерието на Великденските празници.

„Стабат матер" на Перголези ще изпълнят заедно двата водещи състава на 31 март от 19.00 ч. в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски".

Диригент на Великденския концерт ще е Константин Добройков. Солисти ще са Ина Кънчева и Мария Радоева.

Стабат Матер" е най-известната творба на Джовани Батиста Перголези (1710-1736). Написана в самия край на толкова краткия му живот, творбата е истински бароков шедьовър. Умиращият композитор превръща класическия текст за скърбящата Божия майка в една от най-въздействащите великденски кантати. Програмата на Великденския концерт включва още "In monte oliveti" от Джанбатиста Мартини и "Amor" („Lamento della nimfa") от Клаудио Монтеверди. 

Идеята за поканата към „Софийски солисти", маестро Добройков и блестящите Ина Кънчева (сопран) и Мария Радоева (мецосопран) е на главния диригент на Детския радиохор Венеция Караманова. Хорът е пял неведнъж с Камерния ансамбъл и с двете солистки, които са започнали впечатляващата си кариера именно от неговите редове. На 31 март Детският радиохор ще излезе на сцената за пръв път под диригентството на Константин Добройков. 

* * *

Организатори на концерта са Българското национално радио и катедрата „Музика и мултимедийни технологии" в СУ „Св. Климент Охридски".

 Билети в системата на Ивентим и на касата на Рекламно-информационния център на БНР. 

 
Автор:
БНР
Публикация:
30.03.2023 г. 14:37
Посетено:
404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36657-detskiyat-hor-na-bnr-i-sofiyski-solisti-s-velikdenski-kontsert-na-31-mart