Музика

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР 

На 31 март, в навечерието на рождения ден на Сергей Рахманинов, Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще отбележат 150-годишнината на великия композитор, чийто юбилей широко се чества в целия свят.

Програмата е ретроспекция на творбите му. Концертът ще започне с първото издание на Рахманиновата партитура - фантазия за оркестър "Скалата", ще продължи с Рапсодия върху темата на Паганини за пиано и оркестър и абсолютния шедьовър - Симфонични танци, написан в края на живота на композитора. Събитието ще се състои от 19 часа в зала "България".

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на юбилея на Рахманинов, е избран от европейски експерти за престижната селекция Premium Concerts на глобалния медиен алианс Еврорадио (EBU). През последните години концертите на Радиосимфониците се излъчват ежегодно в концертния сезон на EBU. Но за първи път тази година българският оркестър влиза в топ серия Premium Concerts, която включва транслиране на ексклузивни събития от водещи световни оркестри.

Солист в концерта ще бъде изключителният пианист Андрей Гугнин, който за първи път ще свири пред българската публика.

Андрей печели широко международно признание след триумфална победа в Международния клавирен конкурс в Сидней, Австралия (Първа награда и 4 Специални награди 2016), в Международния конкурс Джина Бахауер в Солт Лейк Сити, САЩ (Златен медал и Награда на публиката 2014). Лауреат е и на Международния конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ във Виена, Австрия (2013) и на Конкурса „С. Станчич“ в Загреб, Хърватска (2011). Андрей завършва Московската консерватория и следдипломна квалификация в класа на проф. Вера Горностаева. По различно време негови учители са били Наталия Смирнова, Олга Мечетина, професорите Валерий Кастелски, Лев Наумов.

Концертирал е в повече от 30 страни. Пианистът свири на престижни сцени като Carnegie Hall (Ню Йорк), Royal Festival Hall (Лондон), Golden Hall of the Musikverein (Виена), Mariinsky Concert Hall (Санкт Петербург), Abravanel Hall (Солт Лейк Сити), Victoria Hall (Женева), Операта в Сидни, Концертна зала Лувър (Париж), Национална концертна зала на Мадрид, Концертна зала Чайковски, Голямата зала на Московската държавна консерватория, Токийски Метрополитен театър и др.

Андрей Гугнин е участник в престижни международни фестивали: Вербие (Швейцария), Фестивал на Фредерик Шопен, фестивали в Рур (Германия), Малта, Абърдийн (Шотландия), Дубровник (Хърватия), Музикален Олимп, „Vivacello“, „ArsLonga“ (Русия), Охридско лято (Македония) и много други. Изпълненията на артиста са излъчвани по телевизията и радиото в Русия, Холандия, Хърватия, Австрия, Швейцария, Австралия и САЩ. Андрей е свирил с Лондонския филхармоничен оркестър, Държавния академичен симфоничен оркестър на Русия, с оркестрите на Нидерландия, Юта, Сидни, Симфоничните оркестри на Западна Австралия, Датския национален симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Нагоя, Южнобохемска и Литовска филхармонии, Залцбургската камерата, Женевския камерен оркестър, Йерусалимската камерата и др. Андрей си сътрудничи с международните лейбъли Hyperion, Atoll Records и Delos.

___________

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Eventim.

 

Автор:
Катя Василева, БНР
Публикация:
29.03.2023 г. 15:09
Посетено:
320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36651-vselenata-na-rahmaninov-sas-simfonichniya-orkestar-na-bnr