Музика

Беса Лугичи в "Музика без граници" на 25 март на сцената на Старозагорската опера

„Музика без граници” – поетичен разказ „Любовта и животът на жената”

Беса Лугичи в "Музика без граници" на 25 март на сцената на Старозагорската опера: 2
Беса Лугичи - "Гласовете на Албания" - архив ФОБИ 2022
Беса Лугичи в "Музика без граници" на 25 март на сцената на Старозагорската опера: 3
На рояла - Деница Петрова
Беса Лугичи в "Музика без граници" на 25 март на сцената на Старозагорската опера: 4
Актьорът Цвети Пеняшки

"Музика без граници"

Беса Лугичи, Деница Петрова и Цвети Пеняшки в една романтична вечер с песните на Шуман и Щраус

На 25 март, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои специалното издание „Любовта и животът на жената” от бутиковата серия от камерни концерти „Музика без граници”, с участието на блестящото сопрано от Косово Беса Лугичи. Акомпаниментът на пиано е поверен на пианистката Деница Петрова, а в ролята на поета-романтик зрителите ще видят актьора и режисьор на Държавния куклен театър - Стара Загора Цвети Пеняшки.

Публиката ще има възможността да се наслади на част от безценното песенно творчество на двамата германски романтици, които „изливат” своята любов в красиви ноти, вдъхновени от техните любими жени. Клара Вик и Роберт Шуман и Рихард Щраус и неговата Полин.
 
„Любовта и животът на жената” през погледа на Шуман и Щраус и разказана от вълнуващите стихове на познатите и непознати албански поети.

Беса Лугичи се обръща към песенното творчество на Роберт Шуман и Рихард Щраус по време на пандемията и започва да работи с известния косовски пианист Мисбах Кацамаку. „Познавах песните, но до момента нямах възможност да навляза в дълбочина, да се докосна до един стил, който е толкова фин и деликатен. Влюбих се от пръв поглед в този стил на пеене, съвсем различен от пеенето в операта. Развива въображението и най-важното развива вокалната техника и провокира нови хоризонти на музикалната интерпретация. И още нещо, което ме впечатли и много ми допадна  – думите са тези, които са най-важни, а музиката е в пълен синхрон и в подкрепа на думите. Чрез стиховете ние разказваме историята, която композиторът е заложил и родил в мислите си. Те създават неповторима атмосфера и без да усетим попадаме в плен на още по-силна и обсебваща емоция. Песните, които избрах, са много красиви и аз обожавам да ги пея. Текстът и музиката изглеждат много семпли, но се оказа, че са изключително трудни за интерпретация. Независимо от това, аз съм готова да отворя сърцето и уменията си, за да предам и своите много специални усещания на публиката.”

В програмата на концерта е включен цикълът от 8 песни на Роберт Шуман Frauenliebe und leben/Любовта и животът на жената и това е заглавието и обединителна линия на разказа. Песните на Щраус, които Беса Лугичи избира да представи са от различен период на неговия живот и творчество. Ще прозвучат стиховете на албанските поети Исмаил Кадаре, Примо Шлаку, Фатос Арапи, Дритеро Аголи, Тимо Флоко, Анди Бейтя. Поетичните текстове са в контекста на оригиналната песенна поезия.
 
 
 
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
21.03.2023 г. 17:04
Посетено:
357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36587-besa-lugichi-v-muzika-bez-granitsi-na-25-mart-na-stsenata-na-starozagorskata-opera