Музика

“Вкусът на Африка” завладява читалнята на Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от “Заслушай се” са новите светове, които разкриват книгите и музиката

На 22 март ще се проведе вторият концерт от поредицата концептуални събития “Заслушай се”. Домакин на музикалното пътешествие този път ще бъде читалнята на Столичната библиотека (пл. "Славейков" 4), която ще зазвучи в екзотични мелодии от северното и южно средиземноморие с международния мултикултурен проект Sabor Africa (в превод: “Вкусът на Африка”). Събитието e от 18:00 ч., а входът е свободен: https://www.facebook.com/events/ 

Групата е основана от алжиреца и участник в “Гласът на България” - Марез Хашми (Mahrez Hachemi) - глас и китара, и включва още Саад Аладин (Saad Aladin) - перкусии, Ирак; Софян Мрабет (Sophianе Mеrabet) - цигулка, Тунис; Пламен Бояджиев - китара, България и Даниел Удоджи (Daniel Udoji) - бас китара, Нигерия. Репертоарът на Sabor Africa е не по-малко пъстър от произхода на музикантите - в Столичната библиотека ще чуем песни от Испания, Франция, Италия, България, Алжир, Тунис и др. които преминават през различни фолклорни влияния, културни течения, континенти. Групата обяснява този музикален фюжън и вдъхновението зад стила си по интересен начин - “това е музика от цялото средиземноморие”, казват те и обещават много настроение, летен темперамент и очарование от Ориента.    

Концертът на Sabor Africa в читалнята на Столичната библиотека е вторият от поредицата концептуални събития “Заслушай се”, зад които стои творческият екип на Lampa Collective.

“Много сме щастливи, че вторият концерт от серията “Заслушай се” се осъществява в партньорство със Столичната библиотека и ще се проведе в самата читалня” - казва Никул Георгиев от Lampa Collective. “Фокусът на това събитие е личното пътешествие, разширяването на кръгозора и вдъхновението, което се случва, както благодарение на музиката, така и благодарение на литературата. Нямаме търпение, заедно с публиката, да преживеем симбиозата между вълшебната и темпераментна музика от далечни светове, които Sabor Africa изпълняват, и далечните светове, в които книгите от библиотеката ни пренасят” - казват още организаторите. 

Проектът “Заслушай се” стартира повече от успешно, като първото събитие - уединен  концерт на свещи в клуб КЕВА с ирландеца Jamie McDonald и неговата група The Number Nein на 14 февруари, бе разпродаден. Предстои концерт с гореща средиземноморска музика от Sabor Africa в Столичната библиотека на 22 март. Събитието ще бъде от 18:00 ч., а входът ще бъде свободен. Всеки присъстващ ще може да направи доброволно дарение, с което да подкрепи музикантите.

В следващите месеци ще станем свидетели на концерти в Ботаническата градина, Дом на Киното, Студентски Дом и Кино “Влайкова”. Те ще оживеят с нов дух и в разнообразни жанрове.

Всяко музикално събитие, част от “Заслушай се”, е със собствена концепция, съчетаваща талантливи артисти, специално подбран жанров репертоар и цели меломаните да преоткрият атмосферата на локацията, в която то се провежда. Така ще видим още имерсивно, куатрофонично 360° шоу; концерт с класически интерпретации на култови филмови мелодии в кино зала; експериментално клубно дуо в концерт на слушалки, както и етно музика сред цветя и фокус върху природата в Ботаническата градина.

Проектът "Заслушай се" е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации '22. Концертът се осъществява в партньорство със Столичната библиотека.

Заслушай се, събитие 2 - Концерт в читалня

Артисти: Sabor Africa

Място: Столична библиотека (пл. "Славейков" 4)

Дата: 22 март 2023 г. от 18:00 ч.

Билети: вход свободен

 

Повече за Sabor Africa:

Групата Sabor Africa обединява музиканти от различни страни и 3 континента - България, Алжир, Тунис, Нигерия и Ирак. Подобен е и стилът на бандата - пъстър, темпераментен и горещ фюжън от фолклорни и популярни мотиви от цяла южна Европа, северна Африка и близкия Изток. Проектът е основан от певеца и китарист Марез Хашми от Алжир, който идва в България преди няколко години, но се задържа тук и става основа на няколко музикални проекта. Той участва в шоуто „Гласът на България“ през 2021 г., като мултикултурната му интерпретация на фолклорната песен “Катерино моме” на кастингите на тъмно, му гарантира симпатиите на журито.

* * *

Следвайте страницата на Лампа колектив във Facebook за повече информация: https://www.facebook.com/lampacollective  

Вижте повече за Sabor Africa: https://www.facebook.com/lamanolatina

Включете се в събитието във Facebook, за да научавате новини за концерта: https://www.facebook.com/events/874249716992334

Автор:
Lampa Collective
Публикация:
20.03.2023 г. 11:26
Етикети:
Lampa CollectiveчиталняСтолична библиотека"Заслушай се"
Даниел Удоджи
Пламен Бояджиев
Софян Мрабет
Саад Аладин
Марез Хашми
Sabor Africa
концептуален концерт
"Вкусът на Африка"
Посетено:
475
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36576-vkusat-na-afrika-zavladyava-chitalnyata-na-stolichnata-biblioteka-v-kontseptualen-kontsert-na-22-mart