Музика

Средновековни звуци с „Ensemble Musicantes“ в „Музикални вторници“

Европейска музика (XII - XIV век) от няколко държави ще звучи в София

Средновековни звуци с „Ensemble Musicantes“ в „Музикални вторници“

„Средновековни звуци“ е заглавието на едно вълнуващо пътуване през средновековната европейска музика между XII и XIV век, което предлагат организаторите на популярните „Музикални вторници“, но този път в петък, 10 март от 19:00 ч. в ОКИ „Красно село“.

Домакини на вечерта са музикантите от „Ensemble Musicantes“, които са избрали за първа своя спирка Франция, с музиката на композитора Гийом дьо Машо (1300-1377), една от най-известните фигури в сред трубадурите от 14-ти век в Северна Франция. Той се откроява със своите полифонични композиции (Ars Nova), въпреки че създава мелодии с голяма красота в монодичен стил, какъвто е случаят с "Douce dame joliе".

Трубадурът Маркабру, който произхожда от Гаскония, е авторът на пасторела „L'Autrier just una Sebissa“, който описва срещата между овчарка и рицар и конфронтацията между двамата.

Френската част от програмата ще завърши с „Танц“ от Cancionero del Rey. Кодексът включва мелодии от различни трубадури, сред които и поредица от единайсет танца, известни като „Estampies & Danzas Royales“.

Следващата спирка на „Ensemble Musicantes“ е в Испания с различни произведения от популярната сефарадска песенна книга, оцеляла до днес благодарение на устно предаване от поколение на поколение, и кантигата на Алфонсо X Мъдри N 248, 353, 100 и 380 (крал на Кастилия, Леон и Галисия през 13-ти век). Този важен ръкопис включва повече от 400 произведения в стил трубадур, посветени на Дева Мария. Самият крал е автор на някои от тях и повечето имат същата форма (вирелей). Тези миниатюри са послужили като еталон за възпроизвеждане на музикални инструменти от епохата, някои от които се използват в този концерт.

Музикалното пътешествие ще завърши в Унгария с анонимен танц от XIII век и в Италия с интерпретация на 2 анонимни танца от 14-ти век от контрастен тип (танц с бавен характер, който се редува с друг с оживено темпо), като „Плачът на Тристано и Рота“ от „Ръкопис на танци на менестрел“, съхраняван в Британската библиотека, или „Танцът на любовта и Трото“, взет от ръкопис, съхраняван в архива на Антикосименто във Флоренция.

Гостуването на „Ensemble Musicantes“ в София се осъществява с подкрепата на Национален фонд КУЛТУРА – програма „Мобилност“.

 

ENSEMBLE MUSICANTES:

Хайме Муньос (флейта, гайда и киримия)

Адриана Ариес (фидула)

Хайме дел Амо (цитола, псалтир, виола)

Вафир Шайкхелдин (барабан, тамбурина, дарбука и др.)


Съставът „Ensemble Musicantes“ възниква от желанието на своите членове да задълбочат изучаването и интерпретацията на музиката от Средновековието и от началото на Ренесанса.

Най-важните изяви на състава са на: Summer Classics Festival, Veranos Festival в Куенка, Festival de La Ribagorza Clásicos en la Frontera, Музикален фестивал в провинция Паленсия, Музикална есен в Сориано, Средновековен музикален фестивал в Аларкос, Музикален фестивал Antigua y Sacra де Хетафе, Седмица на ранната музика Estella-Lizarra, Международен фестивал за старинна музика Fora do Lugar (Португалия), Международен фестивал за старинна музика Soto del Real (Мадрид), Фестивал за старинна музика Aracena, Фестивал на старинната музика в Палма (Палма де Майорка), Патринони Фестивал на историческата и антична музика в Лирия, Фестивал на старинната музика на Алмодовар дел Кампо (Сиудад Реал), Музикален фестивал Алмагро, Фестивал на изкуствата и наследството на Робледо де Чавела, Международен фестивал за култура и старинна музика Календамая (Италия), Фестивал La Grange de Pouzol (Франция), Музикален септември на Санто Доминго де Силос, Международен музикален фестивал „Villa Navas de San Juan” (Хаен), Ciclo de Música nas Igrexas “Pórtico Sonoro” (Редондела), Музей на изящните изкуства на Ла Коруня, Музей на Андрес Сеговия, Къща-музей Фуенте дел Рей, Музей Понтеведра, Музей Гретри в Лиеж (Белгия), Казино де Мадрид, Международен фестивал на китарата Hondarribia-Peñíscola, Фестивал на китарата в Жирона-Коста Брава, Цикъл за старинна музика Medinaceli, Цикъл „Нощи на Мудехар в Куеляр“ (Сеговия), Цикъл „Нощи на замъка Кулера“ (Валенсия), Цикъл на музиката и наследството на Теруел, Цикъл „Noites de música Antiga“ в Понтеведра, Международен цикъл за камерна музика в Тореперогил (Хаен), Средновековни дни на Оропеса, Средновековни дни на Мансанарес (Сиудад Реал), Музикални дни на Калатанясор, Манастир Санта Мария ла Реал де Нахера (Логроньо), Астурийски център на Мадрид, Център за междукултурен диалог на Лейрия (Португалия), Арабски бани на Ронда (Малага), Междукултурна среща на град Молина де Сегура, Фестивал на плектрума във Валадоли и Alcalá de Henares Plectrum Festival.

Използваните инструменти (цитола, средновековна лютня, арабска лютня, ребек, псалтир, чикотен, перкусии, флейти, гайди, шаум, виола де руеда и фидула) са репродукции на оригинални инструменти от времето, вдъхновени от съществуващата иконография, като Portico de la Gloria в катедралата на Сантяго де Компостела, масата на братята Сера от Музея на изкуството на Каталуния, миниатюри на песните на Санта Мария, фрески на енорията Сан Естебан де Сос ел Рей Католико (Сарагоса) и др.

Репертоарът варира от XIII до XV век (монодична музика от Средновековието, полифония Ars Nova и началото на Ренесанса) и се състои от песни за Дева Мария, френски, английски и италиански танци, жаления, сефади и андалуска музика и др.

 

ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА

ФРАНЦИЯ

Douce Dame Jolie - Guillaume de Machaut (Francia s.XIV)

Virelay francés

L´Autrier just una Sebissa - Marcabrú (Francia s.XII)

Pastorela

Danse - Anónimo (Francia s.XIII)

Cancionero del Rey (Estampida)

 

ИСПАНИЯ

Ductia (CSM 248-353) -  Alfonso X el Sabio (España s.XIII)

Cantiga de Santa María (Virelay)


Santa María Strela do día (CSM 100) - Alfonso X el Sabio (España s.XIII)

Cantiga de Santa María (Virelay)


Durme - Anónimo (España)

Cancionero popular sefardí


Avrix mi galanica - Anónimo (España)

Cancionero popular sefardí


Sen calar nen tardar (CSM 380) - Alfonso X el Sabio (España s.XIII)

Cantiga de Santa María (Virelay)


Stella Splendens Anónimo (Espana s.XIV)

Llibre Vermell de Montserrat

 

ИТАЛИЯ

Danza Amorosa y Trotto - Anónimo (Italia s.XIV)

Manuscrito de danzas juglares

 

УНГАРИЯ

Ungarische Tanz - Anónimo (Hungría s.XIII)

 

ИТАЛИЯ

Lamento de Tristano - Rotta - Anónimo (Italia s.XIV)

Manuscrito de danzas juglares

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
10.03.2023 г. 11:25
Етикети:
„Музикални вторници“концерт
средновековна европейска музика
„Ensemble Musicantes“
Посетено:
407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36535-srednovekovni-zvutsi-s-ensemble-musicantes-v-muzikalni-vtornitsi