Музика

Първи концерт у нас на Хари Драганов - оперен певец с успешна кариера в Западна Европа

Рециталът на бас-баритона представя католическа музика от различни периоди

 

Първи концерт у нас на Хари Драганов - оперен певец с успешна кариера в Западна Европа

Първият самостоятелен рецитал в България на известния бас-баритон Хари Драганов, който след повече от 30 години успешна кариера в чужбина се завърна в Родината, ще се състои с вход свободен на 17 февруари (петък) от 19:00 ч. в Католическата катедрала „Св. Йосиф“.

Anima et animi („Душа и Дух“) е насловът на концерта, на който ще звучи музика от Йохан Себастиан Бах, Йозеф Хайдн, Габриел Форе, Франц Шуберт, Джакомо Пучини и Джулио Качини в изпълнение на Хари Драганов. Съпровод на пиано: Марио Ангелов.

За първи път у нас ще бъде изпълнен откъс от меса на Сигизмунд фон Нейком, австрийски композитор от Залцбург от последната четвърт на ХVIII и първата половина на XIX век. Програмата на рецитала представлява като цяло един поглед към католическата музика от различни периоди, която рядко може да бъде чута в България“, съобщи Хари Драганов в навечерието на концерта.

Хари Драганов е възпитаник на Висшето музикално училище "École Normal de musique de Paris" в Париж, от което излиза с три специалности - класическо пеене, постановка и режисура. Пял е на сцените на Théâtre de Châtelet, Opera Bastille, Opéra Garnier, Radio France, Opéra Comique, Opera de Lyon, Opera de Toulouse, Opéra d’Angers, Opéra de Rouen, Opéra de Rennes, както и в други, по-малки театри.

Работил със световни имена като Даниел Баренбойм, Кристоф фон Дохнани, Пиер Булез, Антонио Папано, Армин Джордан, Джеймс Ливайн, Жорж Претр. На сцената се среща с велики изпълнители като Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Монсерат Кабайе, Гена Димитрова, Фредерика фон Щаде, Николай Гяуров, Криста Лудвиг, която го кани за изпълнител на нейни майсторски класове. Паралелно с участията си на оперните сцени, Хари Драганов има много активна концертна и рецитална дейност. Пял е в редица парижки катедрали, както и в катедрали из цяла Франция. Близо 25 години е в състава на Женевската опера в Швейцария.

Със завръщането си в България през 2022 г. основава Сдружение „Духовна музика“. Записва клип по песнопението „На многая лета“ от Бортнянски, което подарява на българските телевизии за излъчване в навечерието на новата 2023 година.

 

Автор:
Сдружение "Духовна музика"
Публикация:
14.02.2023 г. 13:22
Посетено:
1328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36384-parvi-kontsert-u-nas-na-hari-draganov-operen-pevets-s-uspeshna-kariera-v-zapadna-evropa