Музика

Третото издание на “МузикАртисимо Фест” представя именити солисти и ансамбли

Уникални събития и жанрови предизвикателства очакват почитателите на класиката

Третото издание на “МузикАртисимо Фест” представя именити солисти и ансамбли

“МузикАртисимо Фест” открива третото си издание на 12 февруари, в навечерието на Деня на влюбените, с концерта-спектакъл “Ромео и Жулиета VS Уестсайдска история”, посветен на любовта.

В красивото изложбено пространство на Софийската градска художествена галерия ще оживеят две от най-известните любовни истории в изкуството: на Ромео и Жулиета по едноименната трагедия на Уилям Шекспир и на Тони и Мария от „Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстейн.

Защо изборът пада точно на тези две влюбени двойки? Въпреки че ги разделят векове, и в двете творби – едната литературна, другата музикална, има много общи знакови моменти. "МузикАртисимо Фест" акцентира именно върху връзката между тези произведения – всеизвестен факт е, че сценарият за първия музикален филм “Уестсайдска история”, написан от Ърнест Леман, е адаптация по едноименния мюзикъл, поставен на Бродуей през 1959 г., който от своя страна е съвременна разработка по прочутото произведение “Ромео и Жулиета” на Уилям Шекспир.

В концерта-спектакъл “Ромео и Жулиета VS Уестсайдска история” ролите на Тони и Мария са поверени на блестящите оперни певци Стефани Кръстева (сопран) и Емил Павлов (тенор), а Ромео и Жулиета ще бъдат харизматичните Леа Дашкова и Ясен Кадиев, избрани след общонационален кастинг.

Разбира се, атмосферата на отделните епохи и преходът между тях няма да бъдат възможни без подходящата музикална картина, изобразена от именития квинтет „Пилекадоне“

В първите четири концерта от програмата на “МузикАртисимо Фест” ярко се открояват участията на знаменитата Виви Василева – перкусионистката, която преди броени дни беше удостоена с изключително престижната награда “Ленард Бърнстейн” в Германия, и на новите звезди на световната оперна сцена Аитана Санс Перес (сопран) – оперно студио на Teatro del Maggio musicale Fiorentino и Пит Танапат (бас-баритон) – солист на операта в Лион, Франция, представени от световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова – техен педагог и ментор. Публиката ще има удоволствието да се наслади на изпълненията и на най-младите майстори на камерното музициране – линия, залегнала във фестивалната политика още от  създаването на “МузикАртисимо Фест”.

Безспорно постижение в първата концертна серия на фестивала е предстоящата световна премиера на най-новата творба на една от водещите фигури в българската музикална култура - Васил Казанджиев. Неговата “Фантазия” за духов квинтет и вибрафон ще бъде изпълнена от Виви Василева и квинтет “Пилекадоне” – носител на “Златна лира” за върхови постижения в изпълнителското изкуство.

*

“МузикАртисимо Фест" се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Фондация “МузикАртисимо”.

Билети: в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.02.2023 г. 14:30
Етикети:
Стефани Кръстеваконцерт-спектакъл
квинтет „Пилекадоне“
Ясен Кадиев
Леа Дашкова
Емил Павлов
“Ромео и Жулиета"
“Уестсайдска история”
МузикАртисимо Фест
Посетено:
614
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36366-tretoto-izdanie-na-muzikartisimo-fest-predstavya-imeniti-solisti-i-ansambli