Музика

Басът Генко Гешев – отново на родна сцена с „Музика без граници”

Камерен концерт на 10 февруари, 19.00 часа, сцена Опера - Стара Загора

 

◊ МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

Басът Генко Гешев – отново на родна сцена с „Музика без граници”

В първия за 2023 година камерен концерт от бутиковата серия „Музика без граници”  басът с международна кариера Генко Гешев, заедно с пианистката Деница Петрова и поетесата Мария Донева, ще представи песни на седем езика от творчеството на Брамс, Верди, Пуленк, Глинка, Вон Уилямс, Черкин, както и творби от китайски композитори.

Концертът продължава вече установената традиция от специални мултижанрови камерни концерти, които поднасят  на публиката изненадващи приятни срещи с непознати произведения от световната музикална съкровищница, интерпретирани от големите оперни имена, талантливи инструменталисти, актьори, поети. Басът Генко Гешев споделя, че този концерт е особено вълнуващ за него, защото това е първото му завръщане на родна сцена - в родната Стара Загора, след дълго отсъствие.

В последните 35 години от живота и кариерата му на певец и университетски преподавател Генко Гешев е имал възможността да посети и да работи в над 60 страни по света и да се докосне до различни култури. Това го провокира в програмата на концерта, който ще бъде представен на 10 февруари, да обедини музиката на композитори от различни стилове от XVIII до XX век, както и творби на китайски композитори. Песните, които е подбрал ще преведат публиката през различни чувства и настроения на любов, ревност, смях, тъга, меланхолия, възхищение към природата, копнеж по родния край, смърт… Поетесата Мария Донева ще допълни романтичната музикална картина със свои и любими избрани стихове от световното поетично наследство.
 
Генко Гешев е изтъкнат педагог, оперен певец и режисьор. От 2001 г. работи като щатен професор в университета Дюкейн в Питсбърг, САЩ. От 2004 до 2014 г. е два последователни мандата декан на вокалния департамент и постоянен директор на оперния департамент към университета, с когото продуцира и режисира 18 оперни заглавия.

В студиото си проф. Гешев работи с учениците върху фундаменталната вокална техника намираща приложение в песенния, оперния и кантатно-ораториални жанрове на класическата музика.

Негови възпитаници са лауреати на престижни международни конкурси като Опералия, Кардиф, Метрополитън oпера, Герда Лиснер и други, като много от тях пеят в утвърдени оперни театри в Америка, Европа и Азия.

Проф. Гешев изнася регулярно майсторски класове във водещи университети и консерватории в света, и често e канен в журитата на международни конкурси и прослушвания. През 2012 г. е удостоен с титлата “почетен гост-професор” в Централната Пекинска kонсерватория в Китай. Проф. Гешев е основател и преподавател в лятната академия за млади оперни певци базирана в Болоня, Италия.

 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
08.02.2023 г. 12:53
Посетено:
430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36347-basat-genko-geshev-otnovo-na-rodna-stsena-s-muzika-bez-granitsi