Музика

Двама изключителни виртуози откриват „Музикални вторници“ през 2023

Жени Захариева (пиано) и Ангел Станков (цигулка) отбелязват 55 години заедно на сцена с концерт на 31 януари от 19:00 ч. в Камерна зала „БИАД“

Двама изключителни виртуози откриват „Музикални вторници“ през 2023

 

◊ "МУЗИКАЛНИ ВТОРНИЦИ" 2023

Утвърденият и ценéн от любителите на камерната музика цикъл „Музикални вторници“ продължава с интересни концерти и през 2023 година.

Първият концерт е на 31 януари от 19:00 ч. в Камерна зала БИАД на ул. „Раковски“ 108 (ФНТС) с изключително интересна програма:
Любими Бетовенови сонати - "Лунна", "Кройцерова" и "Пролетна".

Участници в концерта са двамата виртуозни музиканти – изявени солисти: проф. Жени Захариева (пиано) и проф. Ангел Станков (цигулка).

Високата класа на изпълнителите и изключително стойностните произведения гарантират незабравимо изживяване на зрителите в първия концерт от цикъла „Музикални вторници“ 2023.

Проф. Жени Захариева е удостоена със следните награди:

· „Officier des Arts et des Lettres“ - 2007 - звание на правителството на Франция; 
· „Изгряващо слънце - Златни лъчи с лента“ - 2018, Държавен орден на Япония; 
· Посланик на българската култура във Франция – 2008;
· “Златно перо ‘2004” на Радио ФМ Класик; 
· “Кристална лира '2003" - за върхови изпълнителски постижения;
· Наградата на Министерството на културата „Златен век“ - 2012 г. за принос към българската музикална култура, и други награди.

Пианистката развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали, камерни формирования, като солист на симфоничните оркестри: Резиденцие оркестър - Хага, Амстердамски филхармоничен оркестър, Норделайк симфоничен оркестър - Холандия, Лиежка филхармония - Белгия, Руски симфоничен оркестър - Москва, Сингапурска филхармония , Софийска филхармония... и на камерните оркестри: Ню симфониета - Амстердам, Дойче щрайхер солистен - Берлин, Пер Музика и Чечилия Консорт - Холандия, Й.С.Бах - Русия и др.

Проф. Жени Захариева е работила съвместно с диригентите: Томас Зандерлинг, Кристиан Бадеа, Лев Маркиз, Шарл Де Волф, Александър Мират, Давид Порчлайн, Вероника Дударова, Чарлз Аншбахер, Лоран Хиш,Амори дю Клозел както и с почти всички български диригенти.

Участвала е във фестивалите: Гранд пиано фестивал - Амстердам, Сюли сюр Лоар и Вандом - Франция, Аркади мюзик фестивал - САЩ, Охридско лято - Македония, Летен музикален фестивал - Москва, Софийски музикални седмици, Варненско лято, Фестивал на камерната музика - Пловдив и др.

Осъществила е европейската премиера на концерта “Америките” на композитора от САЩ Лало Шифрин със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора - част от клавирния проект на Фондация “Стейнуей”, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка.

Жени Захариева бе инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос - Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Жени Захариева бе наградена с орден от германското правителство. Германският запис беше откупен от американската фирма „Heritage Society“ поради високия рейтинг в класацията на компактдисковете. Записът се разпространява в САЩ и в Канада от 2000 година.

Пианистката изнася първия рецитал на специалния син концертен роял на фирмата “Стейнуей” - модел “Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на композитора и пианист Джордж Гершуин.

Реализирала е компактдискове за EMS - Брюксел, AVM Classics - Лондон, Veton - Ротердам, Gema - Берлин, Heritage Society - САЩ, Балкантон - София

През последните пет години е имала концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ.

Изнасяла е майсторски класове по пиано в Московската консерватория „П. И. Чайковски”, Парижката национална консерватория, Токио (Мусашино академия), Йокохама (Феррис колеж), Ню Йорк (Джулиард Скул, Манхатън скул мюзик), Лятна музикална академия в Сан Даниеле – Италия, Атина, както и ежегодно от 2001 г. в Лятна музикална академия “Русалка” на Черно море.

Жени Захариева е възпитаничка на Московската консерватория „П. И. Чайковски“, която завършва с отличие, а след това и аспирантура в класа на проф. Татяна Николаева. Лауреат е на три международни конкурса: в Германия („Р.Шуман“, 1966), в Париж („М. Лонг“, 1968) и в София (IX Световен младежки фестивал, 1969).
 
Отзиви на пресата за проф. Жени Захариева:

“Много красиво изпълнение, в което Захариева ни поднесе богата звучност с вътрешни резонанси, с нюансирано и пеещо туше, с прецизна артикулация… Действие, достойно за ръка на майстор!…”  - в. “Ла Репюблик”, Франция.

Пианистка от световна класа!… С тънък усет за колорит и артикулация…” - сп. “Musical Heritage Revue” – САЩ.

Беше като едно отвличане. Беше и като звезден час в Гайзендорфер Мюзик Салон. Изпълнение върху клавишите като прокламация на човешката същност, изкуството като послание за величието на Земното. Само неколцина пианисти - солисти в днешно време демонстрират това толкова ясно както българката Жени Захариева” (Отвличане от “Steinway”-я, Жени Захариева гостува на Гайзендорфер Мюзик Салон) „Kultur – Elbe – Elster“, от Клаус Тренде, Германия.

 

Проф. Ангел Станков

Завършва Държавната музикална академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджеро Ричи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно и при проф. Ифра Нийман.

Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и диригент участва активно в музикалния живот у нас и представя българската музикална култура по всички краища на света. Професор е в НМА “Проф. П. Владигеров” от 1996 г., където впоследствие заема и длъжността заместник-ректор.

Гостувал е в повечето европейски държави, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали като Карнеги Хол – Ню Йорк, Кенеди Сентър – Вашингтон, Гевандхаус – Лайпциг, залата на Московската Консерватория, Изуми Хол – Осака, Сънтори Хол – Токио, Операта на Ница и др.

Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които “Златна Лира” на СМДБ, Диплом за високо изпълнителско майсторство ог XII Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на „Екофорум за мир“, Наградата “Златно перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, Наградата “100 години Бела Барток”, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, Първа награда и Златен медал на I Международен конкурс по камерна музика в Осака ’1993.

Реализирал е записи индивидуално и като участник в цигулковото дуо Станков - Радионов за БНР, БНТ, „Балкантон“, БиБиСи – Лондон, Радио Хага, Радио Прага, руска и френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK – Япония и др. Записал е много грамофонни плочи, касети и компактдискове.

Като диригент Ангел Станков се развива под ръководството на Христо Иванов, Добрин Петков и Асен Найденов, но се учи и от редица други български и чужди майстори на палката. Дирижирал е множество оркестри, между които Националната филхармония на Украйна, симфоничните оркестри в Солун, Скопие и Ниш и Истанбулския камерен оркестър. През 2003 г. Станков преподава цигулка в Училището по изкуства в Северна Каролина, САЩ и прави редица успешни рецитали в страната.

Ангел Станков е канен като член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO и Общогръцкия конкурс за цигулари, както и на множество други местни и международни конкурси. Включен е в изданието “Кой кой е в музиката?” на Кеймбриджкия биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също в изданието “Кой кой е в България?”.

През 2009 г. е удостоен със званието "Член на ордена на Британската империя" от Нейно Величество Кралица Елизабет II за популяризиране на британската музика и култура в България. Носител е на наградата “Златен век” на Министерство на културата за 2018 г.

Станков е обявен за Почетен гражданин на София.

"Ангел Станков е не само многообещаващ цигулар, той притежава голяма чувствителност и благородство на характера, определящи истинския музикант", казва за него Лорд Йехуди Менухин.

„Когато искаме да чуем великите идеи на Бетовен, отиваме да слушаме неговите симфонии, но когато искаме да се докоснем до душата му, да усетим човека Бетовен - неговите надежди, неговите разочарования, с неговите гневни избухвания, неговите мечти - тогава отиваме да слушаме неговите камерни творби. 

Трите сонати, които ще чуете, са много различни. Ще усетите  характера на Бетовен - възторжен и остроумен (в "Пролетна" соната).
В "Лунна" соната ще чуете болката и гнева му от невъзможната му любов към контеса Д. Гвичарди. (Казват,че Бетовен се е изчервявал, когато са говорили  пред него  за тази творба..). А в "Кройцерова" соната - посветена на големия цигулар Родолф Кройцер, авторът като че е "забравил", че пише камерна творба - ще оцените мащаба на идеите, които излъчва творбата... 

Това е първият концерт, с който ще отбележим и "55 години заедно на сцената" с колегата проф. Ангел Станков.“ - Проф. Жени Захариева

 

Програма на концерта "Любими Бетовенови сонати"

Лудвиг ван Бетовен (1770-1826)


• Соната за пиано и цигулка оп. 24  ("Пролетна")

1. Allegro
2. Adagio molto espressivo
3. Scherzo. Allegro molto
4. Allegro ma non troppo


• Соната-фантазия за пиано оп. 27 № 2  ("Лунна" )

1. Adagio sostenuto
2. Allegretto
3. Presto agitato


• Соната за пиано и цигулка оп. 47 ("Кройцерова")

1. Adagio sostenuto. Presto
2. Andante con variazioni
3. Finale, Presto

                                                                                                               

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.01.2023 г. 18:53
Етикети:
камерна музикаконцерт
проф. Ангел Станков
проф. Жени Захариева
„Музикални вторници“ 2023
"Любими Бетовенови сонати"
Посетено:
1011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36281-dvama-izklyuchitelni-virtuozi-otkrivat-muzikalni-vtornitsi-prez-2023