Музика

Заключителен концерт на студентите в диригентския курс на проф. Василевски

Симфоничен концерт на 27 януари 2023 г., 19 часа, Зала Филхармония - Русе

 

◊ ПОКАНА

Заключителен концерт на студентите в диригентския курс на проф. Василевски

В симфоничен концерт, дирижиран от студенти на проф. Иван Василевски на 27 януари - рождената дата на В.А.Моцарт, русенци ще имат възможност да чуят една богата и много интересна програма!

В петък от 19 часа в зала Филхармония ще прозвучат три увертюри - Бетовеновата “Фиделио” опус 72 , тази на Вебер от операта “Вълшебният стрелец” и още Увертюра “Манфред” опус 115 на Шуман. Ще бъде представена и Първа симфония, опус 68, в до-минор на Брамс.

Оркестърът на Държавна опера Русе е един от малкото оперни оркестри в страната, които имат амбицията и успешно поддържат стандартите на филхармоничен състав, който редовно излиза на концертния подиум с разнообразни и нелеки симфонични програми. Държавна опера Русе ревниво пази марката и традициите на блестящата в миналото Русенска филхармония. Тази историческа обусловеност привлича най-добрите педагози от цял свят, които биха искали техните студенти да опознаят строгите изпълнителски и интерпретационни изисквания с подкрепата и в творческата среда на русенските инструменталисти. Поради натоварения график на Оркестъра на Русенската опера не всички получават възможността и привилегията да работят с русенските класически музиканти. Проф. Василевски от Академията за изящни изкуства в Цюрих е от малцината, които имат честта да преподават на своите възпитаници в Русе и да ги представят в програмата на заключителния концерт на русенска сцена!

Студентите в диригентския курс на проф. Василевски са: Пьотр Косчик - Полша, Хе Ри Ким - Южна Корея, Флурин Рюедлингер, Бенямин Цвик и Бруно Щефен - Швейцария, Ерос Хака - Испания, Илона Вулгари - Украйна.

 

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
26.01.2023 г. 13:42
Посетено:
415
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36253-zaklyuchitelen-kontsert-na-studentite-v-dirigentskiya-kurs-na-prof-vasilevski