Музика

Клавирно дуо Инна Ангелова - Васил Начев представят Концерт на два рояла

Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на именития диригент Маестро Добрин Петков

 

◊ ПОКАНА

На 2 април Клавирно дуо Инна Ангелова - Васил Начев ще представят грандиозен концертен спектакъл на два рояла в зала Дом на културата „Борис Христов“

Програмата включва два големи шедьовъра в музикалната литература, а именно П. Чайковски „Лешникотрошачката“ и П. Владигеров „Българска сюита“. Програмата е достъпна за всички - малки и големи, професионалисти и любители на класическата музика, пресъздадена по изключително съвременен и вълнуващ начин от клавирното дуо. Изящно декорно осветление ще блести в залата и ще радва стотици почитатели.

Голямото събитие е посветено на 100 години от рождението на именития диригент маестро Добрин Петков.

Инна Ангелова и Васил Начев са първото клавирно дуо, което ще свири на новия концертен роял Steinway D, който Опера Пловдив закупи. Събитието е ексклузивно за културния живот на град Пловдив, тъй като рядко се случва да гостуват концертиращи пианисти в такава формация на голяма сцена!

Произведенията са тясно свързани с личността на маестро Добрин Петков. Той е работил с най-добрите оркестри и хорове на България. Името му е символ за културния живот на град Пловдив.

 

Инна Ангелова живее в Швейцария и е доцент в музикалната Консерватория в Цюрих. Носителка е на награди от редица международни конкурси и е удостоена с престижното звание Steinway Artist. Завършва две магистърски степени във висшите музикални академии на Берн и Цюрих в класовете на знаменити пианисти като Екарт Хаилигерс и Томаш Хербът. Свирила е в престижни концертни зали като Laeiszhalle в Хамбург, Моцартеум в Залцбург, Konzert Theater Bern, Casino Bern, Zentrum Paul Klee Bern и др. Пианистката е основател на изключително успешен ансамбъл за филмова музика и концертира редовно с именити музиканти. 

Васил Начев живее във Великобритания, завършил е Кралския музикален колеж и Guildhall School of Music and Drama в Лондон в класа на един от най-уважаваните артисти в клавирното изкуство Дмитрий Алексеев и Дина Парахина. Носител е на награди от 10 международни конкурса в Европа и САЩ. Свирил е на едни от най-големите концертни подиуми като Дж. Ф. Кенеди Център за сценични изкуства във Вашингтон (САЩ), Barbican Hall, Milton Court Concert Hall във Великобритания и др. Преподава и има собствена клавирна школа в Лондон.

Дуото са завършили НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив и са носители на наградата „Добрин Петков“.

На сцената единствени гости ще бъдат най-добрият младежки хор на България Хор „Детска китка“ под диригентството на именитите проф. Златина и Яна Делирадеви.

 

Автор:
Публикация:
01.02.2023 г. 15:27
Посетено:
577
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36231-klavirno-duo-inna-angelova-vasil-nachev-predstavyat-kontsert-na-dva-royala