Музика

Песенният цикъл на Шуберт “Зимен път” с премиера във Варна

Шубертовите песни по стихове на Вилхелм Мюлер ще бъдат изпълнени на 31 януари от 19 ч. в Градската художествена галерия на Варна от баса Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова

 

◊ ПОКАНА

Вдъхновяваща първа среща с една от емблематичните творби на Франц Шуберт ще имат варненските меломани на 31 януари в Градската художествена галерия. В рамките на проекта “Нова музикална сцена” ревностните почитатели на камерната вокална музика ще имат привилегията да бъдат избрана публика на първото цялостно представяне във Варна на прочутия песенен цикъл “Зимен път” на майстора на тази музикална форма Франц Шуберт.

“Композиторът създава своя последен голям вокален опус през 1827 г., използвайки за поетична основа 24 поеми от немския поет Вилхелм Мюлер - разказва историята на произведението Мария Кондова, директор на “Елит Проджектс Мениджмънт”. - Това е романтична творба за самотата и страданието - драматичен монолог на героя, чиято любов е разбита, а чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на ежедневието. Наранен, той се отправя на път в зимната нощ, като споделя своята съкровена болка без външен патос, единствено със снега.”

Концертът е част от проекта “Нова музикална сцена” на “Елит Проджектс Мениджмънт”, който се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Варненската публика ще чуе песенния цикъл “Зимен път” в майсторското и проникновено изпълнение на баса Ивайло Джуров, солист на Държавна опера - Стара Загора, признат познавач и блестящ интерпретатор на камерната вокална лирика, доказал своя талант както в България, така и на международния концертен подиум. Негов партньор на сцената ще бъде пианистката Деница Петрова. Освен изпълнител на песните, Ивайло Джуров е и преводач от немски на поетичните текстове на Вилхелм Мюлер.

“За мен във всяка от песните в цикъла синтезът между слово и музика е толкова силен, че визуалните и звукови картини провокират душевността да достигне докрай, до дълбоки емоционални хоризонти – споделя Ивайло Джуров. - Шуберт и Мюлер, без да се познават в земния си път, ни завещават опуса на болката, мъката, радостта, любовта и надеждата. Щастлив съм сега, че имам възможността да изпълня цялостно този цикъл за първи път и пред публиката във Варна, за да съпреживеем заедно едно истинско пиршество на душата!”

За цялостното усещане на духа на романтизма в песенния цикъл на Шуберт ще допринесе и приглушеното театралното осветление, в унисон с вълненията на лирическия герой.

Цена на билетите - 15 лв. Билети от Билетния център на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн: https://fccvarna.bg/

Представянето на песенния цикъл “Зимен път” е третата програма от проекта “Нова музикална сцена” на агенция “Елит Проджектс Мениджмънт”. През септември и октомври проектът стартира с две събития в рамките на Европейския музикален фестивал Варна - рецитал на цигуларката Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан, и crossover концерт на “UnTraditional Trio”. Те бяха поднесени и на публиката в Добрич.

Ивайло Джуров е роден в Русе. На 6-годишна възраст започва да свири на пиано, а по-късно и на контрабас. На 16 години е първият му досег с класическото пеене. Ако има нещо, което слага траен отпечатък върху музикалното му и емоционално усещане, това е камерният жанр. През 1994 г. завършва Кралската консерватория в Хага, Нидерландия, където изучава камерно пеене и немска фонетика при доц. Рина Корнелисенс. Черпи опит и вдъхновение от прочутия немски баритон Дитрих Фишер Дискау, чийто майсторски клас във Виена посещава през 1995 г. От 1995 до 1997 г. работи с Александрина Милчева. Бил е солист на Симфоничния оркестър и хора на БНР, с които участва в множество концерти и записи, както на класическа, така и на църковно славянска музика. През 2000 г. Ивайло Джуров дебютира на оперна сцена с Камерен бароков ансамбъл Гент с диригент Йакоб Свендаал в ролите на Фигаро от “Сватбата на Фигаро” и Дон Жуан и Лепорело от “Дон Жуан” на В. А. Моцарт в Белгия и Холандия. Репертоарът на певеца включва ролите на Рамфис от “Аида”, Филип Втори от “Дон Карлос”, Захария от “Набуко”, Ферандо от “Трубадур” на Верди, Ескамилио от “Кармен” на Бизе, Тимур от “Турандот”, Колин от “Бохеми” на Пучини и др., както и солистичните партии в редица кантатно-ораториални и симфонични произведения. През 2002 г. участва в изпълнението на “Магнификат” от Бах с Orchestra of The Age of Enlightenment под диригентсвото на Рене Якобс в Лайпциг, а през 2008 г. изпълнява басовата партия в Девета симфония на Бетовен с Chamber Orchestra of Europe в Люцерн под палката на Клаудио Абадо. Гастролирал е в Австрия, Германия, Холандия, Швейцария, Белгия, Франция, Испания, Русия, САЩ.

Деница Петрова е родена в Стара Загора в артистично семейство. Започва да свири на пиано от 5-годишна възраст. През 1996 г. завършва Средното музикално училище “Христина Морфова” в родния си град, а през 2002 г. и Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив при проф. Роксана Богданова. Съпровождала е изпълнения на Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и много други известни български оперни изпълнители.

* * *

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на Община Варна, Община Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров” - София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” - Варна. Медийни партньори са БНТ - Варна, БНР - Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.bg.

_________________

Снимки: Личен архив

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
20.01.2023 г. 15:43
Посетено:
532
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36217-pesenniyat-tsikal-na-shubert-zimen-pat-s-premiera-vav-varna