Музика

"Тенорите на Русе" - Държавна опера Русе отбелязва 100 години от рождението на Николай Здравков!

Концерт на 19 януари от 19 часа в зала Филхармония

 

◊ "ТЕНОРИТЕ НА РУСЕ". 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛАЙ ЗДРАВКОВ

“Останах в Русенската опера, защото още в самото начало, след дебютния си спектакъл, я почувствах като свой втори роден дом. Тук ме приеха изцяло, от първия ден. Тук се почувствах за първи път като истински артист. Не мога да забравя това, докато съм жив.
С една дума: винаги съм помнил и никога не съм забравял откъде съм тръгнал, кой ме е създал и на кого съм длъжен…”

Думи на необикновения български талант Николай Здравков, заслужено наречен Слънчевия тенор!

С концерта "Тенорите на Русе" Русенската опера ще почете 100 години от рождението на оперната легенда Николай Здравков - един от първите жреци, градили храма на оперното изкуство в Русе, човекът, надарен с рядко красив, преливащ от топлина и слънце глас, който остава верен на Русенската опера през целия си творчески живот!

На 19 януари, четвъртък, от 19 часа в зала Филхармония с богата концертна програма от арии, изпълнени от тенорите на Русенската опера - Александър Баранов, Борис Луков, Петър Костов и Иван Пенчев, заедно с хора и оркестъра на културния институт и под диригентството на Маестро Владимир Бошнаков, Русенска опера ще почете паметта на достойното за възхищение вокално явление - Николай Здравков!

“Дадох на Русенската опера всичко, но получих цяла вселена!
И любовта на публиката, и страсти и възторзи, и плам, а и … нека бъда откровен докрай - и някои горчилки, от които още ме бодва в лявата страна на гърдите. Но животът е толкова сложен…”

Това споделя в интервю за вестник “Дунавска правда” през далечната 1984-та година певческото чудо Николай Здравков, един от т.н. звездна тройка, заедно с баритона Кирил Кръстев и сопраното Пенка Маринова - стълбовете на Русенския оперен театър!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

_____________

Огнян Стамболиев за Николай Здравков: https://liternet.bg/publish17/o_stamboliev/n_zdravkov.htm 

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
17.01.2023 г. 16:49
Посетено:
541
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36206-tenorite-na-ruse-darzhavna-opera-ruse-otbelyazva-100-godini-ot-rozhdenieto-na-nikolay-zdravkov