Музика

Йохан Себастиан Бах - "Коледна оратория" (BWV 248)

Концерт на 8 януари, 19:00 ч., Софийски университет „Св. Климент Охридски“ - Аула

Йохан Себастиан Бах - "Коледна оратория" (BWV 248)

 

◊ ПОКАНА

Фондация Бахово общество в България
със съдействието на Културен център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“
представя

Йохан Себастиан Бах
Коледна оратория (BWV 248)
 
Солисти:
Сопран: Гиргина Гиргинова
Алт: Олга Михайлова-Динова
Тенор: Виргил Хартингер
Бас: Пламен Бейков
 
Камерен смесен хор и Фестивален оркестър при Бахово общество в България
Концертмайстор: Йордан Димитров
 
Континуо:
Димитър Тенчев – виолончело
проф. Богдана Попова – орган
Мира Искърова – чембало
 
Диригент: Йосиф Герджиков
 
Коледна оратория е композирана от Й. С. Бах в шест части за солисти, смесен хор и оркестър, които са изпълнени за първи път в Лайпциг в пет служби преди Коледа през 1734 г. и на Богоявление през 1735 г. в „Николайкирхе“ и „Томаскирхе“. Тържествени встъпителни и заключителни хорове, речитативи секо и акомпаниато, които оповестяват историята за раждането на Спасителя, редувани с хорали и арии на вокалните солисти са главните музикални форми използвани в ораторията. Отделните части се свързват от непрекъснатата нишка на радостта от раждането на Христос. По отношение на музикалния жанр тя е близка до ораториите Страсти по Матея и Страсти по Йоана.
 
Алберт Швайцер смята, че Коледна оратория, макар самият Бах да ѝ е дал това име, не е оратория в общоприетия смисъл на произведение, което има сюжет от Библията. „Произведението на Майстора няма такъв сюжет“ – казва той. „То се състои от лирични размисли, свързани в едно цяло от речитатив разказ за раждането на Христос по Матея и Лука.“ И подчертава, че композицията никога не е била изпълнявана под ръководството на Бах като цяло наведнъж, а на шест части.
 
На автора на либретото Пикандер хрумва щастливата идея да съпровожда повествованието с кратки речитативи – размишления. Те са превъзходни като текст и въодушевяват Бах да напише изключително прочувствена музика. Трябва да се отдаде дължимото и на майсторството му да композира музиката си във фрази, чиято музикална структура не е пригодена повече или по-малко изкусно към словесната фраза, а е тъждествена с нея, пише Швайцер. И в Коледна оратория, макар не цялата музика да е оригинално композирана за текста на ораторията, благодарение на гения на Бах декламаторското единство между тон и слово е неразривно и това е проявление на великата музикална ренесансова традиция.
 
Понастоящем ораторията има нов живот като цялостно произведение и така става една от най-популярните вокално-инструментални творби на Бах и е една от най-известните духовни композиции написани изобщо.
 
* * *
 8 януари, 19:00 ч., Аула на Софийски университет „Св. Климент Охридски“
 
 
Автор:
Културен център на Софийски университет
Публикация:
05.01.2023 г. 13:06
Етикети:
концертЙохан Себастиан БахСУ „Св. Климент Охридски“
Коледна оратория (BWV 248).
Йосиф Герджиков
Фондация Бахово общество в България
Посетено:
851
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36140-yohan-sebastian-bah-koledna-oratoriya-bwv-248