Музика

Коледни изненади с „Мистерията на българските гласове“ на 23 декември

Специални гости на концерта са музикантите от Quarto Quartet

 

◊ ПОКАНА

Световноизвестният български женски хор „Мистерията на българските гласове“ за пореден път ще изненада почитателите си с програмата на своя Коледен концерт на 23 декември от 19:00 ч. в Сити Марк Арт Център. Ансамбълът ще зарадва публиката в самото навечерие на светлите християнски празници със създадени за него творби от Георги Андреев, Добринка Табакова и Любомир Денев.

Композиторът Георги Андреев е подготвил специално за хора нова обработка на произведение от репертоара им, добавяйки към уникалните гласове на народните изпълнителки звука на прочутия струнен „Quarto Quartet“. „Това е процес, който е, може да се каже, уникален и който крие рискове – върху вече готови акапелни хорови творби, създадени като песни с концертната хармония, изграждани дялове, полифония, многогласие – да се допише и да се вплете инструментален дял.“ Това споделя известният наш автор с особен принос към родния фолклор.

Песента, която ще прозвучи за първи път в необичайния си вариант по време на концерта, е част от цялостен нов проект, по който Георги Андреев работи от известно време и който включва както традиционни заглавия от репертоара на хора, така и съвършено нови негови композиции. „Моята работа в случая е да открия, да чуя и да намеря какво още би могло да се допълни и да се инкрустира в тази акапелна фонова материя от струнния квартет, така че да се покажат неща, които не звучат в хоровата версия, да я доукрася и да я надградя. От друга страна, квартетът като самостоятелна формация да не изпълнява второстепенна роля, а да се изяви като равноправен участник в процеса“, допълва Андреев.

Композиторът, с 19 изцяло авторски концерта у нас и в чужбина и чиято музика е звучала на сцени като "Роял Албърт Хол" - Лондон, "Кенеди Център" - Вашингтон, "Симфони Хол" - Осака, "Уанг Тиатър" - Бостън, „Симфони Хол" – Бирмингам, "Ейвъри Фишер Хол - Линкълн Център" - Ню Йорк, ще бъде представен в Коледния концерт на „Мистерията на българските гласове“ и със „Сама ли си ден жънала“ – песента, която от 30 години неизменно е в репертоара единствено на прочутия ни женски хор. Ще прозвучат също „Тропар на Рождество Христово“ – аноним от 14-ти век, както и композиции на Иван Вълев, Ценко Минкин, Стефан Мутафчиев, Христо Тодоров, Кирил Стефанов и др. Концертът ще се излъчва и онлайн за многобройните почитатели на хора.

Коледни инструментални пиеси в духа на предстоящите празници ще предложат гост-музикантите от „Quarto Quartet“ в състав: Иван Пенчев, Светлана Станчева, Татяна Тодорова и Димитър Тенчев. Концертите на официалния камерен състав към Софийската филхармония се радват на голям интерес и са неизменна част от културния афиш у нас, както и на много престижни сцени в Европа.

 

Билети за Коледния концерт на хора „Мистерията на българските гласове“:  https://ticketscmart.info/seatmap/7/1/1001

Билети за стрийминг излъчването на концерта: https://cdn.streamer.bg/misteriyata    

Снимки: Мистерията на българските гласове

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.12.2022 г. 14:37
Посетено:
409
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36088-koledni-iznenadi-s-misteriyata-na-balgarskite-glasove-na-23-dekemvri