Музика

Камерен концерт “Нелюбезен разговор между Барока и Авангарда с посредник Класицизма”

15 декември 2022, 19.00 ч., Зала "Европа" на Доходното здание - Русе

Камерен концерт “Нелюбезен разговор между Барока и Авангарда с посредник Класицизма”

 

◊ ПОКАНА

Историческото развитие на музиката, която днес наричаме "класическа" русенци могат да проследят в камерния концерт на 15 декември, четвъртък,от 19.00 ч. в зала "Европа" на Доходното здание!

Той е озаглавен “Нелюбезен разговор между Барока и Авангарда с посредник Класицизма” и в него ще прозвучат произведения, емблематични за различните епохи от развитието на музикалното изкуство.

Програмата на камерния концерт „Нелюбезен разговор...“ ще хвърли публиката в невероятно бързото течение на времето и историческото развитие на музиката, която днес наричаме „класическа“.
 
Инструменталистите от Оркестъра на Русенската опера ще покажат едно уникално явление – силата на творческата инвенция.  Тя е необхватна, неподозирана и безгранична.
 
Винаги е такава, когато пред публиката се изправят със своите творби гениални композитори. Творбите, които ще прозвучат са емблематични за различните епохи от развитието на музикалното изкуство.
При това – също както се случва между различните поколения,
 
разговорите между тях винаги са трудни и често любезният тон изчезва.
Ето защо най-старите майстори едва ли биха разбрали съвременните  експериментатори. Но ние днес сме обречени, като носители на целия цивилизационен сбор от познание и чувственост, да приемем всичко от нашето минало и от нашето настояще, за да подготвим своето бъдеще.

Участват:
Матео Форла – обой
Себастиан Кордеро – обой
Венцислав Спиров – фагот
Кристина Юмерска –  валдхорна
Веселина Ботева – чембало
Струнен квартет от оркестъра на Държавна опера - Русе

В програмата:
Ян Зеленка, Волфганг Амадеус Моцарт, Лучано Берио, Пиерлуиджи Биллоне и др.


Билети на каса Опера и https://www.ruseopera.com/
 
 
 
Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
14.12.2022 г. 13:37
Посетено:
461
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36065-kameren-kontsert-nelyubezen-razgovor-mezhdu-baroka-i-avangarda-s-posrednik-klasitsizma