Музика

На 11 декември отбелязваме Деня на тангото с дебют на първия български танго оркестър

Концерт на Orquesta Típica Libertango в Зала "България

На 11 декември отбелязваме Деня на тангото с дебют на първия български танго оркестър: 1
Фото: Изабел Янкова
На 11 декември отбелязваме Деня на тангото с дебют на първия български танго оркестър: 2
Фото: Изабел Янкова
На 11 декември отбелязваме Деня на тангото с дебют на първия български танго оркестър: 3
Фото: Cabo Photography

 

◊ ПОКАНА

На 11 декември отбелязваме Деня на тангото с дебют на първия български танго оркестър

На Световния ден на тангото 11 декември в Зала “България” в София ще се случи едно историческо събитие: за първи път класически танго оркестър, съставен изцяло от български музиканти ще представи програма с известни композиции от репертоара и в оригиналните аранжименти на един от легендарните оркестри от златната ера на аржентинско танго.

Става дума за дебютния концерт на Orquesta Típica Libertango - първия български традиционен танго оркестър създаден и ръководен от Стоян Караиванов, най-известния български бандонеонист и единствения, който използва бандонеон с класическа аржентинска система. След като свири като солист с почти всички големи симфонични и филхармонични оркестри в страната и участва в няколко проекта с изявени музиканти от България и чужбина, изпълнявайки музиката на Астор Пиацола, през лятото на тази година Стоян решава да се посвети на традиционното аржентинско танго. За целта събира оркестър от млади и талантливи класически музиканти и заедно започват да изучават стила на една от иконите на аржентинското танго, Освалдо Пулиезе и неговия оркестър. Канят Даниел Бинели, друга легенда на тангото свирил с Освалдо Пулиезе и Астор Пиацола, да посети България и да ги въведе в тънкостите при изпълнението на аржентинско танго и на музиката на Пулиезе. Звученето на младия оркестър силно впечатлява маестро Бинели, който предрича на музикантите бляскаво бъдеще. Освен Стоян Караиванов първият български оркестър включва цигуларите Александър Зайранов, Тодорка Христева и Йоана Дакова, виолистката Ралица Димова, виолончелиста Пресиян Петров, пианистката Виктория Боянова, контрабасиста Емил Гунев, както и италианския гост-бандонеонист Самуеле Мадза - имена които със сигурност ще останат в историята на развитието на тангото в България.

Композициите на Освалдо Пулиезе, които младите музиканти са избрали да представят на своя първи концерт имат култов статут сред привържениците на традиционното танго. Неговите аранжименти са сред най-богатите и многопластови в класическата танго музика. Използването на рубато, специфичните акценти и динамика, дългите паузи и изненадващите рестартирания предизвикват широка и есктремна гама от емоции, изключително подходящи за сценична интерпретация.

Освалдо Пулиезе има и друго, символично, значение в света на тангото. Заради изключително скромния начин на живот, съчетан с огромен принос за развитието на тангото, всеотдайно отношение към останалите музикантите и активна борба за социална справедливост, след смъртта му през 1995, той е провъзгласен от многобройните си почитатели за "Сан Пулиезе" ("Свети Пулиезе"). В Аржентина вярват, че той предпазва от нещастие и носи късмет на изпълнителите, така че едва ли има по-подходяща музика за дебют на танго оркестър от тази на Сан Пулиезе, закрилника и спасителя на музикантите.

И наистина, късметът съпровожда Orquesta Tipica Libertango още при подготовката за дебютния им концерт. Когато организаторите на събитието търсят подходяща танцова двойка, която да танцува на премиерата на оркестъра, те случайно научават, че по същото време в една от съседните ни държави ще гостува световният шампион по сценично танго от 2011 г. - аржентинецът Макс ван дер Воорде, един от най-обичаните танцьори в света на аржентинското танго. След като разбира че става дума за дебют на първия български танго оркестър с музиката на Пулиезе, Макс веднага приема поканата да дойде в София на 11 декември и да вземе участие в концерта с партньорката си Ралука Алдеа.

Концертът на първия български танго оркестър се провежда с любезната подкрепа на Посолството на Република Аржентина и ще се случи на 11 декември от 18 ч. в зала "България".

Билетите са в продажба на касата на Залата, в Дюкян Меломан, в мрежата на Eventim и онлайн на http://tickets.diadeltango.com. Всички, които искат да видят на живо това историческо събитие, но още не са си осигурили билет трябва да побързат защото ако поверието, че Сан Пулиезе носи късмет и успех на тези, които изпълняват музиката му е вярно, скоро местата в залата ще бъдат напълно разпродадени.

 

 

Автор:
Иво Парушев
Публикация:
10.12.2022 г. 15:21
Етикети:
Стоян КараивановМакс ван дер Воордедебютконцерт
Освалдо Пулиезе
Ралука Алдеа
Orquesta T?pica Libertango
български танго оркестър
Световен ден на тангото
Посетено:
1441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/35989-na-11-dekemvri-otbelyazvame-denya-na-tangoto-s-debyut-na-parviya-balgarski-tango-orkestar